05:32 24.03.2022

Пожежі поблизу ЧАЕС повністю погасити не вдається – МАГАТЕ

2 хв читати
Пожежі поблизу ЧАЕС повністю погасити не вдається – МАГАТЕ

Пожежі поблизу Чорнобильської АЕС повністю погасити не вдається, у Києві та на захід від Чорнобиля зафіксовано певне збільшення концентрації цезію, повідомило Міжнародне агентство ядерної енергії (МАГАТЕ) із посиланням на українського ядерного регулятора ДІЯРУ.

"Сьогодні регулювальний орган України поінформував МАГАТЕ, що пожежники намагаються загасити лісові пожежі поблизу Чорнобильської АЕС, де такі займання спостерігалися й у попередні роки. Пожежна команда міста Чорнобиль ліквідувала чотири пожежі, але решта ще триває", - йдеться в повідомленні МАГАЕ на сайті в середу увечері.

Згідно з релізом, місцева пожежна станція наразі не має доступу до мережі та використовує дизельні генератори для живлення, "для чого потрібне паливо".

МАГАТЕ також звертає увагу, що, за даними ДІЯРУ, яка так і не має змоги вимірювати радіацію в зоні ЧАЕС через окупацію РФ, спостерігається незначне підвищення концентрації цезію в повітрі в Києві та на двох майданчиках АЕС на захід від Чорнобиля, але "вони не викликають значних радіологічних проблем”.

Водночас у розміщеному в середу на сайті МАГАТЕ відеозверненні гендиректор агентства Рафаель Маріано Гроссі назвав "драматичним і унікальним" стан, коли основні ядерні об'єкти працюють у зоні збройного конфлікту, і зазначив, що ситуація залишається тривожною, і "з кожним днем необхідність запобігання ядерній аварії стає дедалі актуальнішою".

За його словами, інтенсивні консультації щодо укладання узгодженого механізму для збереження ядерної безпеки в Україні шляхом встановлення чітких зобов'язань дотримуватися її головних принципів тривають уже багато днів, але позитивного результату поки що не досягнуто.

Як повідомлялося, ДІЯРУ з посиланням на Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометцентру ДСНС 21 березня попередила про можливість подальшого погіршення радіаційної ситуації в Зоні відчуження через лісові пожежі, гасіння яких неможливе у зв'язку з російською окупацією території. Пожежі біля ЧАЕС було зафіксовано ще 11 березня.

Гендиректор МАГАТЕ Гроссі після зустрічей в Анталії (Туреччина) з міністрами закордонних справ України та Росії Дмитром Кулебою та Сергієм Лавровим заявив, що агентство готує докладні технічні пропозиції про те, як МАГАТЕ може допомогти у підвищенні безпеки ЗАЕС та ЧАЕС, тісно координуючи свої дії з усіма відповідними сторонами.

Російські окупанти захопили ЧАЕС з 24 лютого, ЗАЕС – з 4 березня. Україна неодноразово вказувала на загрозу ядерної безпеки Європі та миру, яку створюють своїми діями російські військові на її ядерних об'єктах, закликаючи міжнародну спільноту вжити дієвих заходів, аж до закриття неба над Україною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА