12:57 26.11.2021

Бурба розголошує таємну інформацію про спецоперацію щодо "вагнерівців", це порушення законодавства - Зеленський

3 хв читати
Бурба розголошує таємну інформацію про спецоперацію щодо "вагнерівців", це порушення законодавства - Зеленський

Колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба розголошує таємну інформацію про спецоперацію щодо "вагнерівців", чим порушує законодавство, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Зараз, коли все це (спецоперація щодо "вагнерівців" – ІФ) у минулому, я можу говорити про це. Тому що Бурба та інші говорять відкрито про те, що вони не мають права розголошувати. Я вважаю, що це порушення законодавства – розголошення таємної інформації", - сказав він на прес-марафоні "30 запитань до президента України" у п'ятницю в Києві.

Зеленський знову заявив, що в операцію щодо "вагнерівців" "ми були втягнуті". "До цього я говорив, що це не наша операція і що ми були втягнуті", - сказав він.

"Це була операція під назвою "Бурба", яка, слава Богу, вже завершилася", - сказав президент. За його словами, він мав намір звільнити Бурбу, оскільки розвідники не дуже добре про нього відгукувалися.

Зеленський заявив, що "скептично ставиться до цієї людини", й повідомив, що під час операції з розгону Майдану Бурба, будучи співробітником СБУ, керував блокуванням транспорту. Незважаючи на це, він обійняв посаду керівника розвідки й залишився на ній.

При цьому президент заявив, що не мав усієї інформації про проведення операції щодо "вагнерівців".

"Я попросив щоденні доповіді розвідки ... я отримував це все, і ми робили висновки разом. ... Та інформація, про яку ми з вами говоримо ("вагнергейт" – ІФ) - ніхто ніколи не доповідав. Так, була інформація, що є "вагнерівці", що готуються різні речі і що вони бандити ... Загальні були речі. Але коли сідали всі розвідники, всі представники, цієї інформації не було. Далі - наступний крок. Пан Бурба поінформований, і ми отримали інформацію, що кому він передавав", - сказав президент.

За словами Зеленського, настав час йому втрутитися в те, що всі публічно обговорюють спецоперацію щодо "вагнерівців".

"Я відповів, тому що все це перейшло в "базар", а не в реальність, яка є, і вже потребувало мого особистого втручання, тому що я вважаю - це репутація нашої держави та моя особиста репутація, також репутація нашого населення", - підсумував він.

Як повідомлялося, 29 липня 2020 року поблизу Мінська затримали 33 членів приватної військової компанії (ПВК) Вагнера. 12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб з російської ПВК Вагнера, які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" та " ДНР".

14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК Вагнера: вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, унаслідок чого літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

17 листопада 2021 року було оприлюднено звіт компанії Bellingcat, яка здійснювала власне розслідування провалу операції із захоплення членів ПВК Вагнера в липні 2020 року. Відповідно до звіту, підготовлений Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) план операції із затримання групи найманців, яких підозрюють в участі у бойових діях на Донбасі, схвалило політичне керівництво України в липні 2020 року.

19 листопада 2021 року начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (2016-2020 рр.) Василь Бурба заявив, що команду перенести операцію захоплення "вагнерівців" у липні 2020 року дав президент України, про що йому повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА