12:14 29.03.2021

Мінреінтеграції запустить у 2021 році підготовчі курси зі стипендіальним забезпеченням для абітурієнтів з окупованих територій – заступник міністра Драганчук

3 хв читати
Мінреінтеграції запустить у 2021 році підготовчі курси зі стипендіальним забезпеченням для абітурієнтів з окупованих територій – заступник міністра Драганчук

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Міністерством освіти і науки (МОН) запустить у 2021 році курси зі стипендіальним забезпеченням для підготовки абітурієнтів із тимчасово окупованих територій (ТОТ) до вступу до українських вишів, повідомила заступник міністра Інна Драганчук.

"Ми погодили, що на конкурсних засадах буде сформовано перелік з 25 вищих навчальних закладів, на базі яких буде запущено пілотний проект у 2021-22 роках. Планується, що діти, які вступатимуть в українські виші через освітні центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна", отримають можливість бути зарахованими на підготовчі курси, які серед заходів з академічної та психологічної інтеграції в український освітній та соціальний простір, передбачатимуть стипендіальне забезпечення та безкоштовне проживання у гуртожитках", - сказала Драганчук в ексклюзивному бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Очікується, що курси за таким форматом розпочнуться напередодні Дня Конституції України та триватимуть до початку навчального процесу в університетах, орієнтовно 2-2,5 місяця.

За словами Драганчук, після закінчення цих курсів абітурієнти з тимчасово окупованих територій зможуть вступати за спрощеною системою до будь-якого зі 195 закладів вищої та фахової передвищої освіти, що належать до сфери управління Міносвіти, Мінкультури, Мінохорони здоров'я і Міністерства внутрішніх справ.

Очікується, що 2021 року на підготовчі курси вступлять від 500 до 750 осіб.

"Звертаю увагу, що зазначені підрахунки є дуже приблизними, оскільки базових вихідних даних для таких підрахунків майже немає. Також хочу нагадати, що країна-агресор робить усе, щоб унеможливити вступ молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях, до українських вишів - від агресивної пропаганди та дискредитації зусиль України, психологічного тиску та переслідування родин до фізичного обмеження виїзду з тих територій", - зазначила заступник міністра.

Відповідаючи на запитання, скільки бюджетних коштів потрібно на впровадження такого пілотного проекту в 2021-2022 роках, Драганчук зазначила, що за програмою "Реінтеграція молоді з ТОТ" поточного року передбачено 130 млн грн, і частину цих коштів буде спрямовано на підготовку та проведення підготовчих курсів.

За попередніми підрахунками міністерства, вартість навчання однієї людини на підготовчих курсах становитиме від 8 тис. грн до 13 тис. грн за місяць з урахуванням стипендії, витрат на гуртожиток і вартості самого навчання, проте точну цифру можна буде назвати тільки після офіційних підрахунків з боку вишу.

"Відповідаючи на запитання, хто саме має бути та буде відповідальним за організацію і проведення підготовчих курсів для вступників із ТОТ, було б логічно відповісти – Мінреінтеграції, оскільки, крім формального призначення нашого відомства, ми є розпорядниками бюджетних коштів, передбачених за напрямом реінтеграції молоді з ТОТ. Але чи можливо організувати цей процес автономно без Міносвіти? Ні. Умови вступу – це виключні повноваження МОН, про що свідчать відповідні нормативно-правові акти. Окрім цього, більшість закладів вищої освіти підпорядковані саме Міносвіти", - додала Драганчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА