13:48 08.02.2021

У ВР зареєстровано законопроект про фінппідтримку "ГарПоку" для оплати "зеленої" електроенергії

2 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект про фінппідтримку "ГарПоку" для оплати "зеленої" електроенергії

 У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5041 про внесення змін до закону про держбюджет-2021 щодо фінансової підтримки ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") для оплати електроенергії, виробленої з альтернативних джерел енергії.

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті парламенту в понеділок, ініціаторами законопроекту є депутати фракції "Батьківщина", зокрема Олексій Кучеренко, Вадим Івченко, депутати, що представляють "Європейську солідарність", зокрема Олексій Гончаренко, Ірина Фріз, а також Юлія Клименко та Рустам Умєров від фракції "Голос", Людмила Буймістер від "Слуги народу", позафракційна Вікторія Гриб.

При цьому тексту законопроекту на сайті ВР немає.

Як повідомлялося, "ГарПок" 4 лютого виплатив приблизно 1,8 млрд грн із коштів, перерахованих йому НЕК "Укренерго" як погашення боргу, рівними частинами виробникам "зеленої" електроенергії і НАЕК "Енергоатом" за е/е 2020 року.

Крім того, ДП у рамках госпдіяльності доплатило того самого дня 310 млн грн за "зелену" електроенергію грудня, повністю закривши розрахунки за цей місяць.

Отже, борги ДП перед ВДЕ-генерацією скоротилися на 1,2 млрд грн порівняно з даними на 1 лютого і, згідно з розрахунками інтернет-порталу "Енергореформа", становлять 21,5 млрд грн. Повністю підприємство розрахувалося за сім місяців 2020 року: січень-лютий, серпень-грудень.

З урахуванням траншу в 0,9 млрд грн "Енергоатому" борги "ГарПоку" перед генкомпанією скоротилися до 6,5 млрд грн (на початок цього місяця становили 7,4 млрд грн).

НЕК "Укренерго" загалом має перерахувати "ГарПоку" 10,25 млрд грн, отриманих у рамках кредитів держбанків для погашення частини її заборгованості перед ДП.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, уряд схиляється до того, щоб розподілити ці гроші порівну між атомною та ВДЕ-генерацією.

За словами джерела в уряді, стосовно суми, яка залишилася до виплати, буде ухвалено подальші рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА