17:44 26.10.2019

Україна переходить на зимовий час в ніч на неділю

2 хв читати
Україна переходить на зимовий час в ніч на неділю

Україна в ніч на неділю, 27 жовтня, перейде на "зимовий час", перевівши стрілки годинника на одну годину назад, нагадує прес-служба міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №509 від 13 травня 1996 року, щорічно останньої неділі жовтня о 4:00 годинники переводяться на одну годину назад.

При цьому щорічно останньої неділі березня о 3:00 години переводяться на "літній час" на одну годину вперед.

Наразі стрілки годинника переводять у понад 70 країнах. Країни Європейського Союзу, більша частина яких розташована в поясі UTC + 1, менша - в UTC І UTC + 2, також поки що переходять на "зимовий час". Однак у серпні 2018 року Єврокомісія виступила з рекомендацією відмовитися від сезонної зміни часу в 2019 році, щоб держави-члени могли вирішити, чи відмовитися від цього механізму. Такі рекомендації, ухвалено за результатами масового опитування серед громадян країн ЄС, за підсумками якого 80% підтримали відмову від зимового часу.

У березні 2019 р. Європейський парламент підтримав припинення зміни літнього часу на зимовий з 2021 року. Країни ЄС, які вирішать постійно зберегти літній час, матимуть останній раз перевести свої годинники останньої неділі березня 2021 року. А ті, хто захоче зберегти стандартний (зимовий) час, зможуть зробити останню зміна часу останньої неділі жовтня 2021 року. Пропозицію Європарламенту має обговорити Рада ЄС для вироблення остаточного рішення.

У північній півкулі перехід на літній/зимовий час використовується майже повсюдно у США, Канаді, Мексиці, а також на Кубі, в Ірані, Сирії, Йорданії, Лівані та Ізраїлі. У південній півкулі стрілки переводять в Австралії, Новій Зеландії, Чилі, низці штатів Бразилії і в Парагваї.

Відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур і низка інших країн. В Європі на "зимовий час" не переходять Ісландія, РФ і Білорусь.

В Україні в 2011 році було ухвалено постанову про скасування переходу на "зимовий час", проте пізніше її аналювали.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА