20:14 06.10.2019

МВС Іраку повідомило про загибель 104 людей під час протестів

2 хв читати
МВС Іраку повідомило про загибель 104 людей під час протестів

За тиждень антиурядових виступів в Іраку жертвами заворушень стали 104 людини, понад 6 тис. отримали поранення, повідомляє агентство Reuters з посиланням на дані, які навів прес-секретар МВС Іраку генерал-майор Саад Маан.

За словами останнього, бунтівники підпалили 51 будівлю та вісім відділень політичних партій. Як зазначив Маан, серед співробітників правоохоронних органів також є втрати - загинули вісім силовиків.

Представник МВС спростував заяви про те, що в ході заворушень влада відкривала вогонь на поразку. Також він заявив, що поліція і спецслужби не мають жодного стосунку до нападів на багдадські редакції місцевих і міжнародних ЗМІ.

Заворушення в Багдаді та інших містах Іраку почалися з демонстрацій з економічними вимогами, повідомляє Guardian. Люди скаржилися на нездатність влади вирішити проблему безробіття і корупцію на місцях. Однак за тиждень акції протесту переросли в погроми, а економічні гасла змінили вимоги відставки уряду. Влада стала застосовувати проти демонстрантів сльозогінний газ, проте це тільки розлютило присутніх. Як зазначає Guardian, деякі з них заявили, що не бояться куль поліцейських, тому що готові загинути як мученики.

Влада спочатку заявляла, що йдеться про провокації, а десятки загиблих від куль пояснювали невідомими снайперами на дахах. Однак виявити тих, хто стріляв, вони не змогли. Людей на вулицях підтримали і деякі депутати парламенту. Так, на їх бік встали представники блоку колишнього шиїтського польового командира Муктади Ас-Садра, який вимагав відставки чинного уряду.

Прем'єр-міністр Іраку Адель Абдул Махді, реагуючи на те, що трапилося, в суботу запропонував план реформ, який складається з 17 пунктів. Серед них надання субсидій на придбання житла для знедолених, допомога для безробітних, знижки на оренду житла для непрацевлаштованої молоді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА