10:19 17.10.2016

Енергоспільнота визнала перспективними нафтопровід з України в Польщу, ЛЕП зі Словаччиною та газові інтерконектори з Польщею та Угорщиною

2 хв читати
Енергоспільнота визнала перспективними нафтопровід з України в Польщу, ЛЕП зі Словаччиною та газові інтерконектори з Польщею та Угорщиною

Рада міністрів Енергетичної спільноти (ЕС) внесла проект будівництва нафтопроводу Броди (Україна) - Адамова Застава (Польща) до переліку "проектів спільного інтересу" ЕС (PECI), оскільки це дасть змогу забезпечити диверсифікацію джерел і напрямків нафтопостачання до країн Центральної та Східної Європи.

Як зазначено в повідомленні Міненерговугілля України, відповідне рішення було ухвалено під час засідання постійної групи високого рівня і Ради міністрів ЕС, що відбулося 13-14 жовтня в Сараєві (Боснія та Герцеговина), в якому взяла участь українська делегація на чолі з першим заступником міністра Галиною Карп.

"Крім того, до переліку "проектів взаємного інтересу" (PMI) внесено проекти будівництва газових інтерконекторів Польща-Україна, Угорщина-Україна та відновлення повітряної лінії (ПЛ) електропередач 400кВ Мукачеве - Велке Капушани (Словаччина)", - зазначає Міненерговугілля.

Згідно з його релізом, до висновків за результатами засідання Ради міністрів також входить пропозиція України щодо реалізації проекту "Енергетичний міст Україна-ЄС" за підтримки Єврокомісії та участі країн-членів ЄС.

Як раніше повідомляло Міненерговугілля, Україна подала шість проектів на отримання статусу "проектів спільного інтересу" ЕС (PECI). В електроенергетиці йшлося про з'єднання енергосистеми України з європейською енергосистемою ENTSO-E в асинхронному режимі шляхом включення лінії ПЛ-750 кВ Хмельницька АЕС-Жешув (Польща) зі спорудженням зв'язку постійного струму ("Енергетичний міст Україна-ЄС"), а також про реконструкцію ВЛ-400 кВ Мукачеве (Україна) - Велке Капушани (Словаччина) і відновлення ВЛ Южно-Українська АЕС (Україна) - Ісакча (Румунія).

У газовому секторі Київ пропонував долучити до PECI-проектів будівництво газопроводу-інтерконектора Україна-Польща та забезпечення транспортної потужності з Угорщини в Україну на гарантованій основі, а в нафтовій сфері - будівництво нафтопроводу Броди-Адамова застава (Польща).

Станом на початок цього року всього на статус PECI претендувало 33 проекти вартістю понад EUR4 млрд. "Зазначені проекти згодом зможуть отримати відповідну фінансову підтримку з боку європейських структур. Ми на це сподіваємося", - зазначав тоді представник Міненерговугілля України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА