17:37 08.07.2016

Мінінформполітики України закликає представників ЗМІ дотримуватися правил, розроблених для роботи в зоні АТО

3 хв читати
Мінінформполітики України закликає представників ЗМІ дотримуватися правил, розроблених для роботи в зоні АТО

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець звернувся до представників ЗМІ,. що працюють в зоні АТО, із закликом дотримуватися встановлених правил поведінки і роботи, оскільки в іншому разі їхня діяльність може становити загрозу життю військовослужбовців Збройних сил України.

"Колеги-журналісти, звертаюся до Вас та наголошую на чітко визначених правилах поведінки журналістів в зоні АТО, передбачених, зокрема, загальною програмою МІП і МОУ "Embedded journalism"", - йдеться у зверненні Ю. Стеця, опублікованому в п'ятницю ввечері.

Міністр наголосивв, що інформацією, що не підлягає розкриттю з зони АТО, є: чисельність особового складу в підрозділах; кількість бойової техніки; найменування військових об'єктів або географічне положення військових підрозділів; GPS координати розташування; зображення, які ідентифікують об'єкти і позиції військ; інформація про майбутні операції; інформація про засоби захисту; зйомки, на яких зображено рівень охорони на військових об'єктах або місцях дислокації; правила залучення сил та засобів, інформація про збір розвідувальних даних, зокрема тактику, засоби або процедури.

Крім цього, до такої інформації належать дані про пересування своїх військ і тактичне розгортання; про поточні операції без дозволу прес-офіцерів ЗС України; про підрозділи сил спеціальних операцій, методику або тактику унікальних операцій; про відкладені або скасовані операції; про ефективність РЕБ противника; про ефективність маскування, укриття, введення в оману, визначення цілей, ведення прямого вогню і з прихованих позицій, збору розвідданих або заходи безпеки противника.

Також, йдеться у зверненні, заборонені будь-які фото - і відеозйомки з військовополоненим противником.

У тексті зазначається, що прес-офіцери ЗС України "мають допомагати журналістам уникати таких ракурсів і кадрів, які можуть розкрити цю інформацію. А журналісти і редактор мають стежити за тим, щоб в кінцевому матеріалі ця інформація не потрапила до широкого загалу".

Ю. Стець нагадав, що за сприяння ОБСЄ та посольства великої Британії в Україні були надруковані посібники з цими правилами в кількості 30 тис. примірників і передані під час 6 тренінгів для комбатов ЗС України, організованих спільно Мінінформполітики та Міністерства оборони України і ОБСЄ.

"Закликаю чітко дотримуватися зазначених вище правил у висвітленні інформації", - додав міністр.

У Міністерстві нагадали, що в раніше опублікованій заяві прес-центру штабу АТО від 6 липня 2016 р говорилося, що в промзоні н. п. Авдіївка, яку захищають українські десантники, вели зйомки журналісти "Громадскього ТБ" Анастасія Станко та Костянтин Рєуцький. З ними також була і представник російського видання "Новая газета" Юлія Полухіна, яку журналісти "Громадського ТБ" представили як свого працівника.

"Вранці 8 липня цей сюжет був виставлений на сайті "Громадського ТБ", переглянувши який, захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти відео, що останні і зробили, тому що воно викривало позиції українських військовослужбовців і загрожувало їхньому життю", - йдеться в інформації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА