15:02 22.01.2016

Повідомлення про низьку надійність українських банків з посиланням на оцінки ВЕФ є вирваною з контексту інформацією

2 хв читати
Повідомлення про низьку надійність українських банків з посиланням на оцінки ВЕФ є вирваною з контексту інформацією

Поширені ЗМІ повідомлення про низьку надійність українських банків із посиланням на оцінки Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) в Давосі (Швейцарія) є вирваною з контексту інформацією, що спотворює реальний стан справ, йдеться в заяві Асоціації "Українського кредитно-банківського союзу" (УКБС).

"УКБС заявляє, що поширення українськими ЗМІ повідомлення про низьку надійність національних банків за оцінкою Всесвітнього економічного форуму є вирваної з контексту інформації. Це спотворює реальний стан справ, перекладаючи відповідальність за всі проблеми в країні лише на плечі фінансових установ, дезінформує суспільство і посилює нестабільність на фінансовому ринку", - йдеться в заяві.

Як зазначають його автори, приводом для поширення негативної інформаційної хвилі є оприлюднення в Давосі останнього звіту про Індекс глобальної конкурентоспроможності (GCI), в рамках якого Україна посіла 79-те місце з 140 країн, при цьому в рамках опитування банківська система як складова загального індексу посіла 140 місце.

УКБС зазначає, що рейтинг банківської системи не можна виривати з контексту загальної структури індексу конкурентоспроможності і розглядати ізольовано від інших індикаторів країни. При розрахунку GCI економіка кожної країни оцінюється з допомогою 114 показників, об'єднаних у дванадцять складових конкурентоспроможності, серед яких - якість роботи державних інститутів, стан макросередовища, рівень розвитку бізнесу і ринку, здатність до інновацій тощо.

В УКБС вважають, що низька оцінка ефективності роботи інститутів державного сектора (130 140) вказує на незадовільну політику регулятора.

"Стрімка девальвація гривні та зубожіння населення різко погіршило обслуговування виданих позик, збільшивши у 1,5 рази за 11 місяців 2015 року прострочену заборгованість навіть у платоспроможних банках... Нову хвилю недовіри громадян викликала деструктивна політика НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб що неповернення понад 100 млрд грн коштів бізнесу і населення з неплатоспроможних банків", - йдеться в заяві.

УКБС зазначає, що також не сприяють стабільності банківської системи популістські законодавчі ініціативи Верховної Ради, що йдуть усупереч необхідність захисту прав кредиторів та інвесторів. Крім того, для контролю над грошово-кредитною політикою та аналізу її впливу на соціально-економічний розвиток країни парламентом і президентом з вересня 2015 року не сформовано склад ради НБУ, залишається невизначеним питання формування наглядових рад держбанків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шольц підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

З окупованих районів Херсонської області повернуто ще 11 дітей - обладміністрація

Посольство Італії в Україні відновило видачу декларацій відповідності українських документів про освіту

Троє людей загинули в ДТП за участю вантажівки на Київщині - поліція

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

Нам важлива позиція Угорщини в питаннях миру та регіональної безпеки - Зеленський за підсумками розмови з Орбаном

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

Посли ЄС дійшли згоди про використання доходів від знерухомлених росактивів на оборону і відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА