16:46 10.11.2015

Вартість пілотного проекту GIZ зі створення двох муніципальних енергоагентств в Україні становить EUR3 млн - Кюнне

2 хв читати
Вартість пілотного проекту GIZ зі створення двох муніципальних енергоагентств в Україні становить EUR3 млн - Кюнне

Вартість пілотного проекту Німецького товариства міжнародної співпраці (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit, GIZ) зі створення у 2014-2017 роках двох муніципальних енергетичних агентств в Україні становить EUR3 млн, повідомив директор проекту "Створення енергетичних агентств в Україні" Роберт Кюнне (Robert Kuenne).

"Загалом на цей проект, який триватиме чотири роки, - з 2014-го по 2017 рік, в якому його буде завершено, запланована сума в EUR3 млн", - сказав він журналістам під час XI Міжнародного конгресу "Інституціональні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства - 2015" у Києві у вівторок.

При цьому Р.Кюнне нагадав, що GIZ не надає безпосередньо фінансові кошти на реалізацію проектів, а надає у рамках їх реалізації технічну допомогу, консультаційну та інформаційну підтримку учасникам проектів.

За його словами, у рамках проекту перше таке Одеське муніципальне енергетичне агентство (ОМЕА), створене GIZ спільно з місцевими органами влади Одеси, розпочало роботу у квітні 2015 року.

При цьому на сьогодні GIZ зберігає плани щодо відкриття другого муніципального енергоагентства в Донецькій області після відновлення українською владою контролю над територією регіону, додав Р.Кюнне.

"На жаль, через нинішню ситуацію нам не вдалося реалізувати проект, оскільки планувалося на території Донецької області, і нині ми шукаємо іншу можливість щодо відкриття енергетичного агентства. Але ми хотіли б зазначити, що як тільки Україна відновить контроль над усією територією, GIZ буде готове надавати підтримку для реалізації цього проекту також на території Східної України, і нині ми ще не обирали іншого регіону замість Донецької області, оскільки ми готові надати підтримку цьому регіону у будь-який момент", - сказав він.

Р.Кюнне також уточнив, що на сьогодні, зокрема, ОМЕА вже виконала низку завдань щодо підвищення інформованості держслужбовців та обізнаності населення стосовно заходів з енергоефективності та енергозбереження.

За його словами, завершальним етапом у роботі ОМЕА стане впровадження системи енергетичного моніторингу та менеджменту з ефективності використання енергії в муніципальних закладах Одеси.

Серед переваг таких муніципальних енергоагентств, зокрема, можливість розробки та підготовки за підтримки GIZ документації для залучення енергоагентствами кредитних коштів міжнародної фінансової організації "НЕФКО" ("Північна екологічна фінансова корпорація", Nordic Environment Finance Corporation, NEFCO) на реалізацію проектів у сфері енергоефективності, пояснив Р.Кюнне.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА