16:35 06.10.2014

Українські екологи б'ють на сполох через відчуження та забудову територій національних природних парків

2 хв читати
Українські екологи б'ють на сполох через відчуження та забудову територій національних природних парків

Екологи стурбовані порушеннями природоохоронного законодавства в національних природних парках (НПП) на території України.

"Органи, які мають охороняти природу, - Екоінспекція, природоохоронна прокуратура, Міністерство екології - у кращому разі шукають квітку папороті на території, в гіршому (як в Одесі) – у заповідних зонах будують собі будинки", - заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За словами В.Борейка, загалом на території НПП "Голосіївський" (Київ) екологи зафіксували низку грубих порушень і передали матеріали до відповідних органів, проте жодної реакції не було.

Зокрема, на заповідній території НПП "Голосіївський" комерційна фірма налагодила намивання піску з метою продажу, вирубавши дерева на значній ділянці землі. Природоохоронна прокуратура ще в травні порушила кримінальну справу за цим фактом, підприємців оштрафували на 134 тис. грн, але намивання піску триває.

За словами В.Борейка, на території НПП "Голосіївський" влаштовано незаконну мисливську вольєру для кабанів, а також побудовано дачу екс-керівника природоохоронної прокуратури. Крім того, замість літнього кафе "Дубки" на території парку розпочато будівництво ресторану "Бахчисарай".

Водночас, наголосив еколог, дирекція НПП "Голосіївський" не вживає жодних заходів.

Експерт Українського товариства охорони птахів Іван Русєв повідомив, що на території НПП "Нижньодніпровський" здійснюється масова забудова. Так, Одеська обласна рада передала під будівництво дач 158 га заповідника в дельті Дністра.

Керівник природоохоронного відділу Українського товариства охорони птахів BirdLife Ukraine Ольга Яремченко повідомила, що місцева влада має намір відвести частину території НПП "Чарівна гавань" на території Криму в районі Тарханкута під господарські потреби або зовсім закрити його.

Вона наголосила, що українські екологи мали намір на цій території відновити степи, і з цією метою було завезено куланів та сайгаків. Зараз усі ці зусилля зводяться до нуля.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА