18:24 06.08.2014

Рінат Ахметов створив гуманітарний штаб для надання допомоги жителям Донбасу

3 хв читати
Рінат Ахметов створив гуманітарний штаб для надання допомоги жителям Донбасу

Відомий український бізнесмен Рінат Ахметов оголосив про створення гуманітарного штабу допомоги жителям Донбасу.

"Оскільки йде війна, і потрібні чіткі, як годинниковий механізм, дії. Щоб усі знали, що робити, куди йти і за допомогою яких ресурсів. 325 тис. осіб працює на підприємствах Ахметова, і зараз ми повинні показати, що ми насправді одна сім'я", - заявила координатор гуманітарного штабу Римма Філь на прес-конференції в середу.

Штаб створено при Фонді Р.Ахметова з метою об'єднання ресурсів Фонду й усіх бізнесів групи "СКМ", а також ФК "Шахтар" для надання максимальної допомоги жителям Донбасу - в організації евакуації із зони військових дій, розміщення в місцях тимчасового компактного проживання, доставки гуманітарної допомоги, матеріальної підтримки сімей загиблих.

"Проблема настільки велика й катастрофічна, що ніхто не може вирішити її самостійно. І тільки тому Рінат Ахметов прийняв рішення максимально допомогти всім жителям Донецької та Луганської областей, які цього потребують, усім, до кого прийшла біда, прийшла війна. Було прийнято рішення про створення цього штабу", - Зазначила Р.Філь.

Серед основних завдань штаб бачить створення умов для працевлаштування біженців, які виїхали із зони АТО.

"Найстрашніше, що може статися, - ці люди, сидячи на базах і втративши роботу, перетворяться на споживачів. Найголовніше - на рівні держави не дозволити людям, які й так пережили величезну трагедію в житті, перетворитися на товариство споживачів. Ми зобов'язані на рівні держави надати нехай тимчасову, але роботу", - наголосила Р.Філь.

Директор Фонду Р.Ахметова Анатолій Заболотний констатував, що надання гуманітарної допомоги, нарівні з недостатньою кількістю місць для розміщення переселенців, стає нині однією з найбільших проблем. "Щойно в містах Донбасу почали стріляти, засновник Фонду Рінат Ахметов поставив чітке завдання, що ми повинні допомагати мирним жителям, які опинилися в небезпеці, допомагати всім, що нам під силу", - зазначив він.

За його словами, починаючи від 23 травня, Фонд і підприємства групи "СКМ" евакуювали із зони військових дій понад 18 тис. осіб. Зокрема Фонд - понад 10 тис. осіб, більше половини з яких - діти. Якщо орієнтуватися на дані ООН, то це близько 15% від тих, що виїхали, й не менш ніж 30% від тих, кому знадобилася допомога в евакуації. Фонд розмістив і взяв під свою опіку понад 5,5 тис. біженців, понад 20 тис. осіб отримали гуманітарну допомогу.

Гуманітарний штаб надає допомогу за чотирма основними напрямками. Насамперед, це евакуація із зони військових дій дітей-сиріт, багатодітних матерів, інвалідів і важких хворих, літніх людей. В умовах відсутності води, електрики, продуктів харчування, медикаментів у багатьох населених пунктах штаб доставляє гуманітарну допомогу.

Допомогу надають також тим, хто залишив зону військових дій. Це розміщення переселенців на базах, у санаторіях, таборах. Окремий напрям - адресна допомога "тут і зараз" тим, хто цього найбільше потребує. Йдеться про неповнолітніх дітей, які втратили батьків у війні.

Штаб має намір взяти участь у відновленні звільнених населених пунктів, надаючи жителям будівельні матеріали для ремонту зруйнованих будинків.

Центральний офіс штабу буде розміщено в Маріуполі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА