15:57 08.11.2012

Enagas може стати основним iнвестором будiвництва LNG-термiнала в Українi - куратор проекту

2 хв читати

Iспанська компанiя Enagas S.A. може виступити основним iнвестором будiвництва термiнала з регазифiкацiї скрапленого газу в Одеськiй областi, повiдомив журналiстам куратор проекту Вiталiй Дем’янюк у Києвi в четвер.

"На першому етапi Enagas може взяти участь у проектi як основний партнер держави", - сказав вiн.

В.Дем’янюк уточнив, що при цьому частки Enagas та держави в консорцiумi з будiвництва термiнала можуть розподiлитися у спiввiдношеннi 75% на 25% вiдповiдно.

"Надалi розподiл часток може суттєво змiнитися - це нормальна європейська практика", - сказав вiн

Куратор нацпроекту уточнив, що в майбутньому до складу консорцiуму можуть увiйти також iншi гравцi. Наприклад, iнтерес до участi в проектi проявляє корейська компанiя Kogas, американська Excelerete Energy й одна з катарських компанiй.

В.Дем’янюк також повiдомив, що ДП "LNG-термiнал" на сьогоднi веде переговори з вiсьмома компанiями щодо постачання газу на майбутнiй термiнал. Серед них, зокрема, Total, BP, британська BG Group, Kogas, iспанська Gas Natural та американськi компанiї.

"На 1 сiчня 2015 року, коли завершиться перший етап будiвництва, ми повиннi мати пiдписанi контракти (на постачання газу - IФ)", - резюмував куратор нацпроекту.

Як повiдомлялося, будiвництво LNG-термiнала в Українi роздiлено на два етапи. На першому етапi (запуск - 2016 рiк) буде задiяне судно-термiнал потужнiстю 5 млрд куб. м газу на рiк. На другому етапi (запуск - 2018 рiк) буде побудовано наземний термiнал потужнiстю 10 млрд куб. м газу на рiк.

У рамках першого етапу буде проведено днопоглиблювальнi роботи (за рахунок коштiв, якi залучає ДП "LNG-термiнал" пiд державнi гарантiї, вартiсть - EUR121 млн), побудовано з'єднання з газопроводом середнього тиску, встановлено орендоване судно-термiнал.

На другому етапi буде побудовано наземний термiнал коштом консорцiуму iнвесторiв, вартiсть - EUR735 млн.

Проект передбачає будiвництво СПГ-термiнала в районi м. Южного поряд iз нафтовим термiналом ПАТ "Укртранснафта" i МТП "Южний".

Enagas S.A., найбiльший гравець на газовому ринку Iспанiї, експлуатує мережу газопроводiв, а також низку LNG-термiналiв у цiй країнi.

Excelerete Energy вiдкрила свiй перший LNG-термiнал у 2005 роцi. На сьогоднi управляє 11 термiналами в усьому свiтi, ще 15 термiналiв перебувають на рiзних етапах будiвництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА