13:33 22.10.2012

Янукович затвердив Національну стратегію профілактики соціального сирітства до 2020 року - указ

3 хв читати
Янукович затвердив Національну стратегію профілактики соціального сирітства до 2020 року - указ

Президент України Віктор Янукович затвердив Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року, підписавши відповідний указ.

Текст указу розміщено на офіційному сайті глави держави в понеділок.

Національну стратегію розроблено з метою забезпечення реалізації кожною дитиною права на виховання в сім'ї, зростання в безпечному сімейному оточенні, підвищення ефективності роботи державних органів та органів місцевого самоврядування із запобігання соціальному сирітству, вдосконалення системи надання соціальних послуг дітям і сім'ям із дітьми.

Глава держави доручив Кабінету Міністрів затвердити план заходів, спрямованих на забезпечення реалізації стратегії.

Стратегія визначає мету, основні завдання, спрямовані на створення умов для забезпечення належного соціального захисту дітей і сімей, що мають дітей і опинилися в складних життєвих обставинах, утвердження в суспільстві сімейних цінностей.

У стратегії зазначено, що завдяки розвитку сімейних форм виховання значно зменшилася кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих у заклади для таких дітей.

Під опікою, в прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу на 1 липня 2012 виховується 77,2% дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. В указі зазначено, що результати були позитивно оцінені Комітетом ООН із прав дитини.

Водночас актуальним залишається питання поліпшення ефективності діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів опіки та піклування, спрямованої на профілактику соціального сирітства, розроблення комплексних соціальних послуг для дітей, позбавлених батьківського піклування, і сімей із дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах, упровадження нових технологій соціальної роботи з такими дітьми та сім'ями.

У стратегії зазначено, що на сьогодні найбільш соціально вразливими є сім'ї з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, насамперед сім'ї, де батьки з певних причин (через тривалу хворобу, інвалідність, малозабезпеченість, безробіття тощо) не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною; сім'ї з дітьми, де члени сім'ї є особами з особливими потребами; сім'ї з дітьми, де батьки є трудовими мігрантами; сім'ї з дітьми, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків; сім'ї, в яких дитина або декілька дітей відібрані за рішенням суду від батьків без позбавлення їх батьківських прав. Щорічно близько 8 тис. дітей залишаються без батьківського піклування.

Потребує також невідкладного вирішення питання вдосконалення системи соціальної адаптації дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із числа таких дітей, підготовки їх до самостійного життя після виходу з інтернатів, оскільки наявна система виховання в таких закладах не створює відповідних можливостей.

Реалізація стратегії дасть змогу, зокрема, забезпечити ефективну діяльність суб'єктів соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю щодо раннього виявлення сімей, які входять до групи ризику опинитися у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг, попередження вилучення дитини з сім'ї; забезпечити надання якісних соціальних послуг дітям та сім'ям із дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, зменшити кількість таких сімей; зменшити кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатах.

Фінансове забезпечення реалізації стратегії здійснюватиметься за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, інших не заборонених законодавством джерел

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві через спеку запроваджено обмеження руху великогабаритного вантажного транспорту

Найбільші обсяги відключень у понеділок будуть із 16:00 до 24:00 - "Укренерго"

Через обстріли є нові знеструмлення у трьох регіонах, на енергооб'єкті в Полтавській області загинув працівник підрядної організації

Польща заборонила в'їзд і виїзд українським фурам без дозволів на міжнародні перевезення

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть розпочатися на початку або в середині осені-2024

СБУ повідомляє про затримання провокаторів, які готували заворушення в Києві після Дня Конституції

Окупанти обстріляли Українськ на Донеччині, загинули два мирні жителі, пошкоджено 10 багатоповерхівок - ОВА

У Херсонській області внаслідок ворожої атаки пошкоджено фельдшерсько-акушерський пункт і приватний будинок - ОВА

Окупанти за добу обстріляли 18 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях

У понеділок у західних областях грози та град, місцями значні дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА