13:39 07.05.2024

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

4 хв читати
СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони
Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила мережу агентів 5 служби ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління державної охорони (УДО), інформують у СБУ.

"Контррозвідка та слідчі СБУ зірвали плани фсб із ліквідації президента України та інших представників найвищого військово-політичного керівництва держави", - йдеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі у вівторок.

За інформацією СБУ, реалізувати плани мала агентурна мережа, завчасно викрита Службою безпеки України за сприяння керівництва Управління державної охорони.

"До складу мережі, діяльність якої фсб курувала з москви, входили двоє полковників УДО, які "зливали" секретну інформацію рф", - зазначається в повідомленні.

У СБУ зазначають, що ворог активно розробляв плани з ліквідації президента України Володимира Зеленського.

"Одним із завдань агентурної мережі фсб був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони президента, котрі могли б узяти главу держави в заручники, а згодом його вбити. Окрім Володимира Зеленського ворог планував ліквідувати главу СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова та інших високопосадовців", - наголошують у спецслужбі.

У повідомленні уточнюється, що ліквідацію глави ГУР ворог мав намір здійснити перед Великоднем.

"План ворога був такий: спочатку завербований агент мав спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати посадовець, планувалося завдати ракетного удару. Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження. Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, зокрема задля знищення слідів застосування дрона", - пояснюється в повідомленні.

За інформацією СБУ, озброєння для агента забезпечив полковник УДО - він особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди для РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90.

"СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО по дрони та вибухівку до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із "куратором" із фсб", - повідомляють у спецслужбі.

Злочинні дії фігурантів було задокументовано, СБУ затримала зловмисників.

"Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком путіну до інавгурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати – ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки", - наводяться в повідомленні слова глави СБУ Василя Малюка.

Щодо кураторів організації теракту, то, як зазначено в повідомленні, це були співробітники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби Максим Мішустін, Дмитро Перлін, Олексій Корнєв.

Зокрема, згідно з повідомленням української спецслужби, Перлін у січні 2022 року став куратором "кротів", завербованих іще до повномасштабного вторгнення РФ, до цього часу їх курирував Корнєв.

У СБУ уточнюють, що перед початком повномасштабної війни Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавались і кошти для агентів.

"У зловмисників проведено обшуки, під час яких виявлено та вилучено відповідні засоби ураження, а також інші докази злочинної діяльності. Наразі їм повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ⁠ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту)", - інформують у спецслужбі.

Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Фігурантам загрожує довічне позбавлення волі.

Комплексні заходи відбувалися за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

У повідомленні Офісу генпрокурора в телеграм-каналі зазначено, що підозрювані, перебуваючи на службі в УДО, "добровільно за грошову винагороду надавали представникам фсб рф допомогу в проведенні підривної діяльності проти України".

"Вони передавали представникам російської спецслужби конфіденційну інформацію, а також підготували та переховували засоби та знаряддя для вчинення терористичного акту. Для цього один із підозрюваних отримав від представників агентурної мережі фсб рф два безпілотних літальних апарати типу FPV-дрони та два боєприпаси до них. В подальшому він мав передати ці засоби ураження іншим співучасникам кримінального правопорушення для здійснення вибуху", - наголошується в повідомленні прокуратури.

Об'єктом посягання представники ФСБ РФ визначили один із приватних будинків на території Київської області, де нібито мав перебувати український високопосадовець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА