21:48 24.10.2023

Споживчі настрої українців у вересні погіршилися - дослідження

2 хв читати
Споживчі настрої українців у вересні погіршилися - дослідження

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у вересні знизився на 2,1 пункту порівняно із серпнем і становив 82,8 пункту (за шкалою від нуля до 200), ідеться в дослідження агентства Info Sapiens.

"У вересні відбулося зменшення як індексу поточного становища, так і індексу економічних очікувань. Загалом, починаючи з червня 2023 р., спостерігається тенденція до стабілізації споживчих настроїв", - прокоментували результати аналітики Info Sapiens.

Водночас вони зазначили, що порівняно з попереднім місяцем спостерігається збільшення індексу девальваційних очікувань.

Згідно з опублікованими даними, індекс поточного становища (ІТП) знизився у вересні на 2,7 п. - до 53,9 пунктів. Зокрема, індекс поточного особистого матеріального становища зріс на 0,9 п. - до 50,9 пунктів, тоді як індекс доцільності великих покупок зменшився на 6,4 п. - до 56,9 пунктів.

Зазначається, що індекс економічних очікувань (ІЕО) у вересні знизився на 1,7 п. і становив 102 пункти. Щодо його складових, то індекс очікуваних змін особистого матеріального становища знизився на 4,2 - до 96,3 пункта, тоді як індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року зріс на 4,7 п. - до 93 пунктів.

Як ідеться в дослідженні, індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих 5 років зменшився на 5,6 п. порівняно з минулим місяцем і становив за підсумками вересня 116,6 пунктів.

В Info Sapiens зазначили, що показник індексу очікуваної динаміки безробіття знизився на 2 п. порівняно із серпнем - до 122,3 пунктів.

Зі свого боку, індекс інфляційних очікувань залишився на рівні попереднього місяця, а індекс девальваційних очікувань зріс на 9,5 п. - до 153,7 пунктів.

Дослідження споживчих настроїв проводиться методом опитування 1 тис. осіб від 16 років за репрезентативною вибіркою за статтю, віком, розміром населеного пункту. Статистичне відхилення не перевищує 3,1%. Дослідження проводиться з червня 2000 року: раніше його проводила GfK Ukraine, а з 2019-го - Info Sapiens. Польовий етап цієї хвилі тривав із 12 до 22 вересня 2023 року.

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА