12:12 19.05.2021

Посол Канади в Україні просить захистити від рейдерської атаки законні права й інтереси агрохолдингу Ovostar Union

4 хв читати
Посол Канади в Україні просить захистити від рейдерської атаки законні права й інтереси агрохолдингу Ovostar Union

Посол Канади в Україні Лариса Галадза звернулася у відритому листі до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка та міністра агрополітики та продовольства Романа Лещенка з проханням вжити всіх можливих заходів у рамках законодавчої бази для захисту законних прав та інтересів компанії Ovostar Union.

Таке прохання до керівництва країни міститься в листі, опублікованому у виданні Kyiv Post.

Рейдери звинувачують агрохолдинг "Овостар" в організації банкрутства ЗАТ "Макарово" (Київська обл.), написала в листі Галадза, уточнивши, що воно збанкрутіло у 2013 році, а його борги залишилися у банку "Надра", який у лютому 2015 року Нацбанк України оголосив неплатоспроможним. Вона зазначила, що "Овостар" у 2018 році викупив цей проблемний актив у компанії BV Trading, після чого агрохолдинг змушений у судовому порядку захищатися від явно сфабрикованих звинувачень у навмисному банкрутстві ЗАТ.

Посол додала, що в обґрунтованості звинувачень на адресу Ovostar Union в організації банкрутства "Макарово" змушує засумніватися той факт, що колишні власники ЗАТ "Макарово" запропонували Ovostar відмовитися від позову в обмін на одноразову грошову виплату.

"Нас турбує те, що Генеральна прокуратура від самого початку дозволила передати ці звинувачення у змові до суду. Не відкидаючи явно сфабрикованих звинувачень, уряд України змусив Ovostar і його міжнародних інвесторів захищатися від необґрунтованих звинувачень судової системи, в якій деякі судді все ще готові ухвалювати вироки на платних підставах", - заявила Галадза у відкритому листі.

Вона уточнила, що уряд України мимоволі підтримав спроби рейдерів "вкрасти" актив, що належить Ovostar Union, дозволивши розгляд цієї справи в суді. Галадза зазначила, що спроби вкрасти майно в його законних власників суперечать публічно заявленому зобов'язанню уряду України захищати права й інтереси іноземних інвесторів і підривають довіру міжнародних інвесторів до судової системи України та до українських державних інститутів загалом.

Посол повідомила, що сподівається на проведення слухання у справі Ovostar Union про захист їхніх законних прав власності в повній відповідності до принципів безсторонності, законності й об'єктивності, а судові органи, яким доручено захист прав іноземних інвесторів в Україні, матимуть можливість винести ухвалу без будь-якого необґрунтованого тиску з боку третіх осіб.

"Швидке і тривале припинення судового переслідування Ovostar Union матиме прямий і позитивний вплив на інвестиційний клімат України. В цьому контексті ми звертаємося до вас із проханням вжити всіх можливих заходів у рамках законодавчої бази та вашої компетенції для забезпечення захисту законних прав та інтересів Ovostar Union", - підсумувала Галадза.

Як повідомлялося, асоціація "Союз птахівників України" у березні 2021 року звинуватила ФК "Фінгруп Фактор" братів Василя і Євгена Астіонів у спробах змусити акціонерів і менеджерів "Овостару" придбати права вимоги до ЗАТ "Макарово" за кредитом банку "Надра".

Конфлікт виник навколо майнового комплексу та земельної ділянки в Макарівському районі Київської області, які "Овостар" придбав у 2018 році, та з залученням значних капіталовкладень запустив на об'єкті завод із виробництва яєчних продуктів.

За даними асоціації, у 2013 році цей актив належав ЗАТ "Макарово" і був обтяжений іпотекою на користь банку "Надра", який надав цьому підприємству кредит. Після його несплати банк у судовому порядку домігся примусового стягнення боргу, і заставне майно в 2013 році реалізувала Державна виконавча служба на відкритих публічних торгах, а згодом банк "Надра" ініціював процедуру банкрутства "Макарово".

На момент придбання "Овостаром" активу в 2018 році в реєстрі прав на нерухоме майно були відсутні будь-які обтяження, які могли би поставити під сумнів законність переходу права власності на актив в агрохолдинг "Овостар Юніон".

"Союз птахівників" уточнив, що ФК "Фінгруп Фактор" у 2020 році придбала право вимоги за кредитною заборгованістю ПрАТ "Макарово" з дисконтом 97% і зацікавлена в подальшому його перепродажі. Ліквідатор "Макарово" з серпня минулого року в суді намагається витребувати з володіння "Овостара" цілісний майновий комплекс на 8,28 тис. кв. м з 12 будівель і 4,93 га земельної ділянки: після програшу "Макарово" в госпсуді Київської області справа перебуває в апеляції.

Асоціація нагадала, що "Макарово" здійснювало безуспішні спроби повернути актив у судовому порядку з 2014-го по 2018 рік.

Група компаній "Овостар Юніон" - вертикально інтегрована публічна холдингова компанія, один із провідних виробників курячого яйця і яєчних продуктів у Європі. Виробник є сертифікованим експортером до країн ЄС із 2015 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА