21:18 09.07.2019

НБУ скасував узгодження ФГВФО продажу морпорту і ОЖК в Іллічівську, що зацікавили компанію Веревського

2 хв читати
НБУ скасував узгодження ФГВФО продажу морпорту і ОЖК в Іллічівську, що зацікавили компанію Веревського

Національний банк України 8 липня скасував своє рішення від 9 квітня про погодження продажу переданих Дельта Банком у заставу НБУ потужностей олійно-жирових комбінатів у Одеській області та інфраструктури в порту Чорноморськ з причини можливих зловживань у діях покупця - Фінансової компанії "Скай", бенефіціаром якої виступає співвласник "Кернел" Андрій Веревський.

"Національний банк як заставодержатель частини активів повідомив Фонду гарантування вкладів (фізичних осіб, ФГВФО - ІФ) про скасування свого попереднього рішення (яким надавалася згода на реалізацію активів) у зв'язку з наявністю обставин, які могли вплинути на результат торгів і реалізацію майна за заниженою вартістю", - йдеться в повідомленні на сайті НБУ у вівторок.

Як повідомлялося, ФГВФО 7 червня продав на майданчику The Debt Exchange, Inc. (DebtX, Делавер) зобов'язання за кредитними договорами Дельта Банку балансовою вартістю 4,85 млрд грн ($182 млн) за 182,5 млн грн за стартової ціни 868,8 млн грн.

Ціна цих самих активів на подібному аукціоні 6 березня цього року становила 906,2 млн грн з тим самим покупцем, проте Окружний адміністративний суд заблокував угоду за позовом компанії, яка в торгах участі не брала.

"Національний банк вважає, що проведений аукціон пройшов з наявністю обставин і можливих маніпуляцій з боку покупця, які могли вплинути на результат торгів і реалізацію майна за заниженою вартістю", - наголошується в релізі центробанку.

На думку НБУ, за три місяці активи не могли знецінитися в кілька разів. "Національний банк упевнений, що, проаналізувавши всю наявну в його розпорядженні інформацію, Фонд гарантування вкладів прийме зважене і відповідальне рішення щодо подальших дій", - йдеться в повідомленні без додаткових деталей.

Заступник голови ФГВФО Світлана Рекрут 4 липня повідомила, що ФК "Скай" уже перерахувала гроші за активи ліквідованого Дельта Банку (морпорт і ОЖК в Іллічівську), і тепер укладення угоди, за якою є підозри "суб'єктивного втручання", залежить від НБУ.

За її словами, термін підписання договору з ФК "Скай" спливав через кілька днів, однак у Фонду є право продовжити його ще на 20 днів. Очікується, що до кінця липня фонд зможе визначити позицію з цього питання, сказала представник ФГВФО.

"Якщо буде позиція кредитора скасувати, то ми його скасуємо, якщо буде позиція підписувати - підпишемо", - підсумувала Рекрут.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА