12:52 11.07.2018

МЕРТ розраховує на запуск нової програми співпраці з МВФ у 2020 р.

3 хв читати
МЕРТ розраховує на запуск нової програми співпраці з МВФ у 2020 р.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розраховує на відкриття

Відповідні очікування містяться в проекті урядової постанови про прогноз соціального й економічного розвитку на 2019-2021 роки, який має агентство "Інтерфакс-Україна".

У документі, зокрема, наводиться прогноз чистого використання ресурсів МВФ. Базовий і розширений сценарії (охоплює додаткові позитивні і негативні чинники) на 2020 рік, зокрема, передбачають перевищення надходжень від Фонду над виплатами на $0,7 млрд, песимістичний – перевищення виплат над надходженнями на $0,3 млрд.

Прогноз на 2021 рік за першими двома сценаріями передбачає чисті надходження від МВФ у сумі $1 млрд, за песимістичним – нульові.

Згідно з даними, представленими на сайті МВФ, Україна у 2020 році має виплатити Фонду $948,14 млн, зокрема $788,02 млн основної суми боргу, у 2021 році –$1,087 млрд, зокрема $968,54 млн основної суми боргу.

Прогноз МЕРТ на 2019 рік передбачає чисту виплату Фонду за всіма трьома сценаріями в сумі $1,7 млрд, при тому, що за даними МВФ Україні наступного року доведеться перерахувати Фонду $1,348 млрд, зокрема $1,153 млрд у рахунок погашення основної суми боргу.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спершу передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року

З липня 2017 року Україна перебувала в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є доволі жорсткою, оскільки уряд минулого року ухвалив рішення про підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку Кабмін відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня заявила, що виконання передумов щодо ціни на газ є критично важливим для завершення нинішнього перегляду програми МВФ.

За її словами, дві інших передумови – внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА