16:47 29.03.2018

Україна має великий потенціал для експорту до Ізраїлю - УПОА

2 хв читати
Україна має великий потенціал для експорту до Ізраїлю - УПОА

Угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Ізраїлем ндасть можливість значно наростити обсяги експорту українських товарів, вважають експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

"На сьогодні Україна практично не постачає плодоовочевої продукції до Ізраїлю. Незначні обсяги замороженої дикоростучої чорниці та суниці садової на загальну суму близько $70 тис. - це все, чим ми можемо "похвалитися" в експорті до Ізраїлю сьогодні", - повідомляється на Facebook-сторінці асоціації.

При цьому експерти зазначають, що поставляти продукцію до Ізраїлю буде нелегко у зв'язку з високою конкуренцією і вимогами.

"Щорічно Ізраїль витрачає на імпорт плодоовочевої продукції приблизно $400-450 млн. Експорт цієї групи товарів досягає майже $1 млрд. Тому постачати продукцію до Ізраїлю буде нелегко, адже ця країна є нетто-експортером плодоовочевої продукції преміальної якості, і конкуренція на ринку досить висока, а вимоги до якості - ще вищі", - пояснюють в асоціації.

Однак в УПОА вважають, що підписання ЗВТ з Ізраїлем надасть можливість наростити обсяги експорту за низкою товарів. Зокрема, Україна як найбільший експортер волоського горіха в Європу може вийти з цим продуктом на ринок Ізраїлю. Згідно з повідомленням, майже 100% горіхів Ізраїль імпортує з США на суму близько $37 млн, тоді як Україна не постачає цієї продукції до Ізраїлю взагалі.

Також, за оцінками експертів, Україна може постачати яблука, заморожені і свіжі ягоди, цибулю і томати.

"Україна цілком може претендувати на середній ціновий сегмент і може реально постачати до5-7 тис. тонн яблук на рік у перспективі", - вважають в УПОА.

Як повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, Ізраїль стабільно входить до топ-20 країн, з якими Україна має найбільшу частку товарообігу аграрними і харчовими продуктами.

"У 2017 році український експорт аграрної та харчової продукції до Ізраїлю становив $411,4 млн. Підписання Угоди про зону вільної торгівлі між нашими країнами розширить доступ для українських продуктів АПК", - зазначила вона, уточнивши, що конкретні цифри і обсяги можна буде озвучити після офіційного підписання Угоди.

Згідно з даними Мінагрополітики, експорт українських аграрних і харчових товарів до Ізраїлю становив $411,4 млн за 2017 рік. Основні товари: зернові злаки $281,1 млн, насіння олійних культур $47,8 млн, залишки і відходи харчової промисловості - $29,1 млн, молоко згущене - $ 4,7 млн, олія рослинна - $ 9,1 млн, цукор - $ 7, 6 млн та інші.

Імпорт становив - $9,4 млн, з ключовими товарами: плоди і горіхи - $3,4 млн, різні інші харчові товари - $1,9 млн, овочі - $1,2 млн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА