17:27 01.12.2023

УВКБ ООН закликає покращити доступ до реєстрації народження для підтвердження юридичної особи та запобігання безгромадянству в Україні

3 хв читати

1 грудня 2023

©Право на захист

Київ, 30 листопада – У Києві відбулася конференція «Реєстрація народження для всіх осіб в Україні: досягнення, проблеми та шляхи вирішення», відзначивши дев’яту річницю глобальної кампанії #IBelong (#ЯІсную), метою якої є подолання безгромадянства у світі.

Захід, організований Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) разом з партнерською неурядовою організацією «Право на захист» та за підтримки Міністерства юстиції України, мав на меті привернути увагу до розв’язання важливого питання доступу до реєстрації народження, особливо в контексті повномасштабної війни, що триває в Україні.

Війна додала нових значних викликів у доступі до цієї важливої процедури для батьків, особливо тих, хто проживає в районах під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації, а також для українських біженців, які народжують дітей та подають заяву на отримання свідоцтва про народження закордоном.

У конференції взяли участь провідні експерти з міжнародних організацій, державних установ та громадянського суспільства, які обговорили шляхи покращення доступу до реєстрації народження найбільш вразливих груп населення, включно з ромськими родинами без документів. Підкреслюючи важливість реєстрації народження як фундаментального права людини та важливого інструменту запобігання безгромадянству, УВКБ ООН закликало до спільних зусиль усіх зацікавлених сторін для забезпечення своєчасного та безпечного доступу кожної дитини, яка народилася в Україні, до реєстрації народження.

«Повномасштабна війна й масове переміщення людей ускладнили процес реєстрації народження дітей для батьків. Важливо забезпечити, аби кожна дитина, яка народилася в Україні або за межами України в статусі біженців, могла підтвердити свою юридичну особу й була визнана громадянином України, щоб отримати повноцінний доступ до своїх прав, і відтак, щоб жодна дитина не залишилась осторонь, відповідно до Цілей сталого розвитку ООН. Ми й далі працюємо з Урядом, щоб забезпечити ухвалення відповідного законодавства, відповідно до зобов’язань України щодо запобігання безгромадянству», – сказала Карен Вайтінг, заступниця Представниці Агентства ООН у справах біженців в Україні (у сфері захисту).

153A4581

 

153A3414

 

153A3776

 

153A4497

©Right to Protection

УВКБ ООН підтримує ухвалення законопроєкту 9069, поданого Урядом України до Верховної Ради, який має на меті спростити реєстрацію основних актів цивільного стану, таких як свідоцтва про народження, видані в районах, що перебувають під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації. Це сприяло б запобіганню безгромадянству або ситуаціям, коли діти вважатимуться особами без громадянства.

За статистикою з 2015 до 2021 року до 200 000 дітей, народжених на сході України та в Автономній республіці Крим, не отримали українських свідоцтв про народження. З початку повномасштабного російського вторгнення не було надано нових даних.

Кампанія #IBelong (#ЯІсную) була розпочата в листопаді 2014 року з метою викорінити безгромадянство протягом десяти років шляхом виявлення та захисту осіб без громадянства, вирішення наявних ситуацій безгромадянства та запобігання збільшенню кількості людей без громадянства. Через юридичну адвокацію та підвищення обізнаності УВКБ ООН співпрацює з урядами та партнерами у всьому світі для досягнення цілей кампанії #Ibelong, включно із забезпеченням реєстрації народження, оскільки свідоцтва про народження надають ключову інформацію, яка допомагає дітям підтвердити або отримати громадянство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА