11:19 23.11.2022

В "Інтерфакс-Україна" відбулася пресконференція на тему "Як захиститися ошуканим гостомельцям від незаконних дій начальника Гостомельської селищної військової адміністрації"

5 хв читати

22 листопада об 11.30 у пресцентрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" пройшла пресконференція, організована Об’єднанням "Захист постраждалих інвесторів Гостомеля".

До участі були запрошені:

  • Представники постраждалих сімей Гостомеля, що потребують житла – Ганна Борщевська та Лідія Херсун;
  • Адвокат Людмила Войтович, представник ТОВ "Вітрувія",
  • Сергій Борисюк, начальник Гостомельської селищної військової адміністрації,
  • Микола Тимофеєв, директор ТОВ "Автомагістраль-Південь" – найбільшого підрядника проекту "Великого Будівництва",
  • Віктор Медвідь, правозахисник, директор консалтингової компанії "William Invest Expert".

Голова Гостомельської військової адміністрації та директор ТОВ "Автомагістраль-Південь" у залі пресцентру не з’явилися.

На заході також були присутні представники місцевих ЗМІ: журналіст Денис Страдецький та оператори інформаційного агентства "Стоп Корупції ТВ".

Під час пресконференції були обговорені наступні питання:

  1. Особливості захисту прав громадян в умовах військового стану в разі протиправних дій посадових осіб військових адміністрацій.
  2. Сучасні інструменти захисту прав інвесторів від рейдерства, що прикривають посадові особи військових адміністрацій. Ефективність сучасних правоохоронних органів.
  3. Телефонне право в умовах війни. Зловживання повноваженнями.
  4. Корупційні ризики при використанні міжнародної грантової допомоги та марнотратство.
  5. Практичний кейс "Захисту постраждалих інвесторів Гостомеля", на прикладі якого, можливо об’єктивно оцінити ефективність правоохоронної системи в умовах війни.

Правозахисник Віктор Медвідь почав свою розповідь з представлення постраждалої сторони – двох інвесторів Лідії Херсун та Ганни Борщевської, які багато років тому вклали свої кошти у будівництво капітального житла та детального опису причин, за яких, вони наразі все ще не можуть отримати вказане житло, як і інші 130 родин.

"Головна проблема заключається в тому, що фактично не функціонує орган місцевого самоврядування. У зв’язку з початком війни, коли загинув керівник Гостомельської селищної ради, а після цього, указом президента була створена військова адміністрація, фактично було призупинено дію місцевого органа самоврядування. Таким чином, депутати не виконують свої обов’язки на даний час та не працює виконком", – зазначив пан Медвідь щодо ключової причини виникнення ситуації з будівництвом житла у Гостомельській громаді.

"Оскільки новопризначені особи працюють лише декілька місяців, їм було, я вважаю, дуже складно вникнути у всі питання. В ті проблеми, в тому числі, хронічні проблеми Гостомеля, а враховуючи невідповідність спеціалізації, так як, в принципі, повинні бути господарники, юридичні фахівці тощо, ці люди не відносяться до даних категорій, і намагаються все зробити "нахрапом": використовуючи силу та не звертаючи увагу на норми законодавства та на якісь порушення прав фізичних і юридичних осіб. Безумовно, є якесь виправдання цим діям: те, що йде війна і потрібні швидкі рішення тощо. Але потрібно дуже обережно здійснювати необхідні рішення, щоб не нашкодити" – підкреслив правозахисник.

"Є досить добрий фактор того, що багато сторонніх спостерігачів, і інших забудовників, і інвесторів, і державних діячів, – всі були впевнені, що неможливо в межах військового стану захистити права, в даному разі постраждалих інвесторів – фізичних осіб та юридичних осіб. Слід зазначити, що це не відповідає дійсності. Дійсно, це є проблемно, так як фактично, є зловживання деякими особами, є "фактор виконавця", коли укази президента і укази голови військової обласної адміністрації не виконується належним чином. Точніше, виконуються, але з відповідними порушеннями, при цьому порушники посилаються на своє керівництво, фактично дискредитуючи керівництво держави, керівництво області, що є безумовно, недопустимим", – сказав пан Медвідь.

"При цьому, позитивним моментом є те, що органи центральної державної влади Міністерство регіонального розвитку обласна військова адміністрація, де є належні фахівці, які професійно працюють та здатні розібратися у ситуації, аби знайти правильне законне рішення. І наразі ми з ними, дійшли, в принципі, до вирішення даного конфлікту у позитивному ключі для того, щоб забезпечити і постраждалих інвесторів і переселенців, що чекають на тимчасове житло у модульному містечку", – висловив свою подяку голові Київської обласної військової адміністрації Олексію Кулебі, першому заступникові Дмитру Назаренко та голові Департаменту містобудування та архітектури Ярославу Яновичу.

Після того, як пан Медвідь роз’яснив ситуацію щодо того, чому розпочатий ще більше 10 років тому, проект будівництва житлових будинків у Гостомелі постійно призупинявся, і чому наразі виникла проблема із забезпеченням 130 осіб, приблизно 500 осіб житлом, через неправомірні дії голови Гостомельської військової адміністрації, слово також взяли представники сімей постраждалих інвесторів.

"В 2007 році я вклала гроші у придбання квартири. Ось є довідка проплати. Вже 15 років, як я гроші вклала, але нічого не отримала. Квартири немає, грошей немає. Нам обіцяли, постійно обіцяли, що нас добудують. Ми зверталися, писали, все доходило до військової адміністрації і там же все закривалося. Наразі пан Віктор викупив та пообіцяв нам добудувати будинки. Можна сказати, що він наша остання надія", – каже Лідія Херсун, постраждала інвесторка.

Після виступу адвоката та представника ТОВ "Вітрувія" Людмили Войтович, яка стисло розповіла про те, до яких дій вдавалися постраждалі інвестори та компанія-забудовник, а саме ефективних спроб врегулювання земельного конфлікту у судах, пан Медвідь поділився досвідом з іншими компаніями стосовно того, як можна захистити права інвесторів навіть в умовах війни.

Він зауважив, що до позитивного результату, насамперед, привів комплексний юридичний підхід.

"Багато інвесторів бояться інвестувати в Україну, через те, що досить складно захистити свої права. Ми показали гарний приклад: за 2 місяці вийшли на позитивні судові рішення, належну реакцію Бучанської та Київської обласної поліції тощо", – сказав правозахисник.

Серед ефективних інструментів, які допомогли у розв'язанні ситуації з будівництвом, він підкреслив гласність – залучення всіх постраждалих до захисту прав, журналістів, активістів, жителів територіальної громади та оперативне звернення до керівництва держави.

Він також висловив сподівання щодо того, що домовленості з керівниками Київської обласної військової адміністрації вистачить, аби врегулювати земельне питання на користь обох сторін, як 500 осіб постраждалих інвесторів, так і більше 100 осіб переселенців, що чекають на можливість заселення до модульного містечка.

Детальніше про пресконференцію:

Докладніше про саму ситуацію, можна дізнатися у групі "Захист інвесторів Гостомеля" та на YouTube-каналі, де публікуються відеодокази неправомірних дій керівника Гостомельської ВА, компанії-забудовника "Автомагістраль-Південь" тощо.

 

 

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "THE CHOICE" виробництва KALYNA FILM, який здобув перемогу на Міжнародному жіночому кінофестивалі в Торонто, стає резонансною подією у світі

Безоплатна юридична допомога для ВПО: перелік ініціатив та організацій

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 10 – 12 травня

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

Рішення BIMEX Ukraine для захисту кіберпериметру установ та організацій МОЗ України

Зелений квітень: місяць важливих екоініціатив у торговельних комплексах Arricano

У Києві відбувся показ колекції, присвячений 5-річчю бренду YS Couture by Yanis Stepanenko

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА