17:25 23.12.2021

Дослідження: тарифи, фактори впливу на тарифи, що впливає на середню вартість опалення

3 хв читати

Дослідження: тариф є лише одним з багатьох факторів, що впливає на середню вартість опалення 

Тариф на житлово-комунальні послуги впливає на середню вартість опалення, але не є визначальним фактором кінцевих нарахувань у платіжці.

Такого висновку дійшли у ГО "Нова комунальна Україна" на основі власного дослідження, що було презентоване під час пресконференції на тему "Централізоване опалення. Тариф проти ціни. Що ми отримуємо в платіжках і чому?", організованої Федерацією роботодавців нафтогазової галузі.

"Ми взяли до уваги типовий мікрорайон Оболонського району з типовою забудовою. Там зустрічаються будівлі різних серій, їх можна порівняти між собою. Вони обслуговуються у межах одного теплового району. Висновки такі, що у сусідніх будівлях цифри можуть відрізнятися у два рази. Хоча будівлі не сильно відрізняються між собою за характеристиками", - розповіла експерт ГО "Нова Комунальна Україна" Ярослава Дзира.

Експерти відзначають, що кінцеві платіжки також суттєво залежать від стану внутрішньобудинкових мереж, енергоефективних характеристик будинку, наявності індивідуального теплового пункту, висоти стелі у квартирах тощо. 

"Наш "переможець" - це будівля, яка споживає 76 грн за метр квадратний. А сусідня будівля споживає 157 грн за метр квадратний. Нагадаю, що за останні два роки тариф не змінювався - для будинків у зоні обслуговування КП "Київтеплоенерго" він становить 1654,41 грн", - зазначила Дзира. 

Платіжку споживача можуть знизити також і заходи на стороні виробника тепла, зазначили учасники пресконференції.

"Змінивши джерело тепла, ми отримаємо серйозну економію. Так, можна на 3-5% підняти ККД газової котельні. Але можна побудувати нову ТЕЦ на альтернативному паливі - і досягти економії навіть до 60%", - прокоментував житомирський міський голова Сергій Сухомлин. 

Наразі у Житомирі нас реалізується кілька паралельних проектів: за фінансування від ЄБРР, грантова програма уряду Швейцарії, а також приватні інвестиції. За рахунок цього у місті протягом кількох років з'явиться кілька ТЕЦ на альтернативному паливі та сміттєпереробний завод. Сумарно ці об'єкти замістять 90-95% газу, що споживає Житомир. 

Шляхом диверсифікації джерел виробництва теплової та електричної енергії піде також ТОВ "Нафтогаз Тепло", що уже управляє двома ТЕЦ у Новояворівську і Новому роздолі та керуватиме ще шістьма ТЕЦ у різних регіонах. 

"У кожному випадку треба розглядати, чи є альтернативне паливо поблизу, чи є можливість перейти на біогаз, біопаливо чи спалювання сміття. Якщо біля об'єктів інфраструктури немає таких джерел, треба дивитися на світовий досвід щодо ефективного спалювання природного газу", - сказав технічний директор ТОВ "Нафтогаз Тепло" Федір Шевченко.

За його словами, модернізація сектору теплопостачання має максимально враховувати інтереси споживача, адже завдання будь-якого теплопостачальника - забезпечити якісну послугу та прозорі нарахування.

"І потрібна підтримка органів місцевого самоврядування. В першу чергу, у співпраці з ними треба актуалізувати схему теплопостачання міст, визначитися з тепловим навантаженням і модернізацією об'єктів ТКЕ і ТЕЦ в частині інфраструктури і джерел генерації теплової енергії", - додав Шевченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА