11:22 25.12.2013

СБУ не складала списку персон нон ґрата, рішення щодо заборони на в'їзд ухвалювалося в індивідуальному порядку - прес-центр

3 хв читати
СБУ не складала списку персон нон ґрата, рішення щодо заборони на в'їзд ухвалювалося в індивідуальному порядку - прес-центр

У Службі безпеки України заявляють, що спецслужба не складала списку іноземців, яким тимчасово заборонено в'їзд в України, а щодо кожного з них рішення ухвалювалося індивідуально.

"Служба безпеки України повідомляє, що в листопаді-грудні ц. р. відповідно до п. 1 ст. 13 закону України "Про правовий статус іноземців" в інтересах національної безпеки України прийняла рішення про тимчасову заборону в'їзду до України ряду іноземних громадян. Рішення щодо кожної особи ухвалювалося окремо, а не за т. зв. "списком", який поширюють ЗМІ", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ, текст якого в середу передано агентству "Інтерфакс-Україна".

У прес-центрі додали, що рішення про заборону в'їзду іноземним громадянам і особам без громадянства на територію України є одним з інструментів забезпечення державою захисту свого суверенітету, конституційного устрою, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного й оборонного потенціалу України.

"Такі рішення ухвалено відповідно до чинного законодавства України, зокрема, законів України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" і "Про основи національної безпеки України", - наголосили в СБУ.

Водночас у повідомленні не уточнюється, стосовно кого спецслужба прийняла рішення тимчасово заборонити в'їзд в Україну.

Як повідомлялося з посиланням на видання "Коммерсант Украина", Міністерство закордонних справ України (МЗС) і Служба Безпеки України (СБУ) задовольнили запит народного депутата фракції Партії регіонів Олега Царьова про заборону в'їзду в Україну 36 осіб, серед яких - екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі, 29 інших громадян Грузії, п’ятеро громадян США та один громадянин Сербії.

Як повідомив О.Царьов виданню, всі вони підозрюються в "консультаціях опозиції щодо дестабілізації ситуації в країні".

"Викликають цілком резонні побоювання дедалі частіші візити зарубіжних політтехнологів і фахівців із протестної активності, чия діяльність перетворюється на загрозу національній безпеці", - написав парламентарій у запиті, до якого додав список "осіб, які в рамках консультативної роботи опозиції" отримують можливість реалізовувати "політичні інтереси інших країн".

Серед них опинилися науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при Університеті Джонса Гопкінса Тарас Кузьо, член експертної ради парламентського комітету з питань європейської інтеграції Андреас Умланд, а також Фінк Брайн, Василик Мирон, Александр Рос (усі - США). А.Роса О.Царьов назвав "найкращим фахівцем у світі з організації революцій через соціальні мережі".

Іще один фігурант списку - громадянин Сербії Марко Івкович, який "із командою сербів організовував революцію проти Слободана Мілошевича", і схожий сценарій просували в Україні.

О.Царьов подав відповідний запит на ім'я глави СБУ Олександра Якименка та міністра закордонних справ Леоніда Кожари 8 грудня. На його думку, "дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель мають спланований характер", а "організація таких кампаній потребує участі фахівців відповідного профілю".

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі повідомив виданн ю, що до країни вже не змогли в'їхати три людини, які фігурують у запиті О.Царьова. "Ми наразі працюємо з МЗС і намагаємося з'ясувати, наскільки відповідає дійсності список депутата Царьова, і наскільки люди, які є в цьому списку, відповідають пред'явленим критеріям", - повідомив він. При цьому на запитання, які кроки у відповідь можуть відбутися на адресу України з боку Грузії, дипломат відповів: "Україна для нас дружня країна, і ми проводимо відповідну роботу - намагаємося уточнити інформацію. Сподіваюся, всі питання ми вирішимо в конструктивному руслі".

24 грудня міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що рішення стосовно заборони на в'їзд в Україну іноземцям ухвалюють компетентні органи, зокрема Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ, Державна прикордонна служба та Державна міграційна служба України.

За його словами, законодавство України чітко визначає список відомств, які ухвалюють такі рішення з огляду на інтереси нацбезпеки України й забезпечення громадського порядку в країні. Міністр уточнив, що МЗС до цього списку не входить.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА