20:39 21.05.2022

Вітроенергетики закликають владу терміново налагодити виплати ВДЕ-генерації для її збереження в умовах війни

3 хв читати
Вітроенергетики закликають владу терміново налагодити виплати ВДЕ-генерації для її збереження в умовах війни

Українська вітроенергетична асоціація, що представляє 100% вітроенергетичного ринку України та об'єднує 84 компанії з 14 країн світу, закликає владу зберегти сектор поновлюваної енергетики в умовах війни, для чого пропонує найближчим часом реалізувати план заходів щодо підтримки його фінансового стану.

Відповідний лист із пропозиціями за підписом голови правління Андрія Конеченкова УВЕА надіслала міністру енергетики Герману Галущенку.

Насамперед асоціація наполягає на тому, щоб ДП "Гарантований покупець" спрямовував усі кошти від продажу зеленої електроенергії саме її виробникам, таким чином відмовившись від спрямування частини цих коштів на погашення боргів перед НАЕК "Енергоатом" та НЕК "Укренерго".

"Це дозволить отримувати галузі до 35% оплати на чисто операційні витрати, податки та плату за небаланси", – йдеться в листі.

Крім того, на думку асоціації, з боку "Укренерго" необхідно зменшити обсяг обмежень ВІЕ хоча б до 20% (зараз приблизно 50%) та приступити до виплат за ці обмеження, відновити принаймні частково виплати "ГарПоку" за послугу з збільшення частки ВДЕ (компенсація різниці між зеленим тарифом та ціною продажу її/е на ринку) з подальшим налагодженням повноцінних виплат та розрахунків з ним за небаланси. Щодо самого "ГарПоку", то в УВЕА переконані в необхідності підвищення ефективності його торгівлі з досягненням рівня акцепту заявок на ринку "на добу вперед" до 70% із нинішніх 50%.

Ці заходи необхідні, зокрема, для створення можливості реструктуризації боргів перед кредиторами, а в міру їх реалізації забезпечення виконання зобов'язань перед іноземними партнерами, зазначають в УВЕА.

Там також пропонують комплекс додаткових заходів, зокрема, пом'якшення відповідальності ВДЕ за небаланси, що передбачатиме таку відповідальність лише у разі втрат "ГарПоку" через невиконання прогнозних графіків ВДЕ, а не через те, що він не зміг продати електроенергію на ринку.

Крім цього, на думку УВЕА, необхідно встановити касовий метод нарахування та оплати ПДВ на послугу щодо зменшення навантаження ВДЕ, зробити "ГарПок" постачальником послуг із балансування в частині обсягів обмежень, визначити механізм, джерела та строки оплати за заборгованістю за 2021-2022 роки з виробникам е/е із ВДЕ.

"Цьогорічний рівень оплати для СЕС та ВЕС становить лише 15-16%, і цього ледве вистачає, щоб покрити критичні витрати на існування самих станцій ВДЕ", – зазначають в асоціації.

Водночас, там наголошують, що кредитори дуже складно йдуть на реструктуризацію, а надходжень не вистачає не лише на покриття банківських відсотків, а й на покриття OPEX.

Водночас УВЕА акцентує увагу, що повоєнне відновлення української енергетичної інфраструктури, забезпечення енергетичної незалежності країни та подальша європейська інтеграція енергосистеми мають стати першочерговими пріоритетами для енергетичного сектора після закінчення війни, і сектор відновлюваної енергетики стане його ключовою частиною, оскільки це обраний українцями шлях переходу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА