21:42 15.12.2020

Індекс інвестпривабливості України безпрецедентно знизився до рівня 2013р - опитування

2 хв читати
Індекс інвестпривабливості України безпрецедентно знизився до рівня 2013р - опитування

Індекс інвестиційної привабливості України в другому півріччі 2020 року знизився до 2,4 бала при максимальних 5-ти, що можна порівняти з рівнем 2013 року, показало опитування генеральних директорів компаній, проведене в рамках дослідження Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) і юридичною фірмою "Василь Кисіль і Партнери".

"Результати індексу демонструють безпрецедентне зниження настроїв генеральних директорів, що можна порівняти з оцінками 2013 року", - зазначено в релізі ЄБА у вівторок.

Як нагадали в ЄБА, за підсумками перших шести місяців 2020 року цей показник знизився до 2,51 бала порівняно з 2,95 у другому півріччі 2019 го.

Більшість опитаних генеральних директорів членських компаній асоціації - 78% вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, і цей показник істотно збільшився з початку року - на 16%. Ще 16% респондентів назвали поточний інвестиційний клімат нейтральним. Тільки 6% опитаних вважають інвестиційний клімат сприятливим порівняно з 4% у першій половині 2020 року, зазначено в релізі.

При цьому 66% опитаних директорів помітили погіршення інвестиційного клімату порівняно з попередніми шістьма місяцями, а 29% переконані, що умови ведення бізнесу не змінилися. Тільки 5% відзначають поліпшення інвестклімату.

"Порівнюючи з початком року кількість оптимістів зменшилася вдвічі, а відсоток СЕО, що помітили погіршення, дещо зріс", - зазначають в ЄБА.

Щодо прогнозів, то поліпшення інвестклімату в 2021 році очікують 10% директорів (на початку 2020 року таких було 15%, при цьому очікування 6% збулися).

"Далі думки розділилися - 45% опитаних вважають, що інвестклімат не зазнає змін у наступні півроку, і ще 45% прогнозують, що умови ведення бізнесу в Україні ще більше погіршаться", - наголосили в ЄБА.

Говорячи про позитивні фактори в поточному році, керівники компаній відзначають швидке відновлення економіки після локдауну, контрольовану інфляцію, зниження облікової ставки, стабільний курс валюти, спрощення валютних операцій, лібералізацію ринку землі та впровадження державних е-сервісів.

Серед негативних - криза судової влади і відсутність верховенства права, жодних зрушень у боротьбі з корупцією та вплив тіньової економіки, а також введення обмежувальних заходів, нестабільність податкового законодавства, ситуація навколо Конституційного суду і загроза припинення співпраці з МВФ.

Також СЕО заззначають ускладнення взаємодії з податковою і митницею, контролюючими та правоохоронними органами.

Поліпшити в 2021 році інвестклімат могли б перезавантаження судової системи, деолігархізація влади, розвиток ефективної і незалежної антикорупційної інфраструктури, скорочення бюрократії, зниження адміністративного і податкового тиску на бізнес, призначення проєвропейських реформаторів на державні посади, відновлення і підтримання співробітництва з міжнародними фінансовими інститутами, реформа правоохоронних органів і результативна боротьба з контрабандою, зокрема за рахунок посилення фіскалізації, встановлення рівних правил гри для бізнесу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін вніс зміни до статуту ЕКА для страхування інвестицій від воєнних ризиків

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА