07:32 19.10.2023

Глобальне потепління впливає на циклічність смертності сірих китів

2 хв читати
Глобальне потепління впливає на циклічність смертності сірих китів

Дослідники з Інституту морських ссавців Університету штату Орегон вивчили базу даних за останні 50 років за оцінками популяції сірих китів і виявили явні докази швидкого збільшення та скорочення чисельності популяції у відповідь на зміну рівня харчової бази та льодового покриву, про це минулого четверга повідомляє журнал Science.

Стрибкоподібна чисельність не нове явище для популяції сірих китів, зокрема, у 1980 і 1990 роках було зафіксовано випадки масового вимирання серед них, відомі як викид китів на сушу. Водночас, Національне Агентство з океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) відзначають скорочення популяції сірих китів із 27 тис. особин у 2016 році до 14,5 тис. у 2023 році.

Як зазначає Джошуа Стюарт із лабораторії екології океанів Інституту морських ссавців, зміна клімату торкається широкого спектру глобальних систем, водночас полярні екосистеми зазнають найшвидших змін. Хоча кліматичні впливи найбезпосередніше зачіпають види нижчого трофічного рівня і короткоживучі види, менш зрозуміло, як довгоживучі і мобільні види відреагують на швидке полярне потепління. Харчування китів у холодних водах складається переважно з ракоподібних. Амфіподи, своєю чергою, харчуються водоростями, які ростуть на нижній частині морського льоду, а танення цього льоду призводить до зменшення джерела їжі.

"Ми виявили, що динаміка популяцій знакового та високомобільного полярного виду тісно пов'язана з наявністю арктичної харчової бази та доступом до місць нагулу. Коли низька біомаса здобичі збігалася з високим крижаним покривом, у сірих китів спостерігалися серйозні випадки смертності, кожен з яких скорочував популяцію на 15-25%. Це свідчить про те, що навіть мобільні і довгоживучі види чутливі до динамічних і мінливих умов у міру потепління Арктики", - резюмується в дослідженні.

 

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА