19:31 21.02.2020

Ганна Новосад на STEM is FEM розповіла, чому дівчатам варто звертати увагу на STEM-спеціальності

3 хв читати
Ганна Новосад на STEM is FEM розповіла, чому дівчатам варто звертати увагу на STEM-спеціальності

Знайти своє покликання у енергетиці чи екології закликали школярок із 15 міст України на освітньому модулі благодійного проєкту STEM is FEM. Проєкт займається популяризацією різноманітних напрямів STEM-освіти серед дівчат. 

Під час модулю дівчата поспілкувались із жінками, які безпосередньо працюють у різних напрямках енергетики та екології. Директорка Європейсько-Українського Енергетичного Агентства Олександра Гуменюк приділила час розмові про “чисту” енергетику в Україні та які перепони вона зустрічає на своєму шляху. А популяризаторка сталого будівництва Оксана Гуцаленко розповіла про те, як змінюються у сучасності ідеї житлового будинку та як це пов’язано із ідеями сталого розвитку ООН. Також на питання відповіли спеціалістка з питань води, санітарії та гігієни у ЮНІСЕФ Наталія Коломієць та консультантка з екоменеджменту Юлія Маклюк.

“ЗНО із математики та природничих наук дівчата складають краще ніж хлопці, але потім до ВНЗ на спеціальності пов’язані з цими науками вони йдуть значно рідше. І я абсолютно переконана, що проблема не у тому, що ви щось погано знаєте, а у тому що суспільство, батьки, вчителі, система вам кажуть що вам туди не потрібно. Припускаю, що для багатьох із вас під час вибору свого шляху буде стояти питання - чи дійсно мені рухатися у напрямку STEM професій, чи обрати щось більш популярне у суспільстві - типу юриста, економіста, журналістики чи міжнародних відносин. Тому я хочу кожній із вас побажати, що б ви не кидали свою мрію розвиватись саме в цій темі, я дуже хочу, аби ви займалися тим, у чому ви почуваєте себе сильними, тим, в чому ви хочете розвиватися. Тому вірте в себе. Ніколи не вірте тим, хто каже, що дівчата менше здатні на щось лише тому, що вони дівчата”, - сказала у своїй промові на відкритті модулю Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад.

Окрім лекцій учасниці відвідали екскурсії у профільні установи. У першій – центральній диспетчерській службі ДТЕК Київських Електромереж дівчатам розповіли, чому важливо до якої категорії споживачів електроенергії належать лікарні з операційними, та яке відношення диспетчерська має до пілота, який намагається посадити літак в Борисполі. А ще дівчата самостійно знайшли на схемі ЧАЕС та зрозуміли, що відсутність генерації електрики на станції не привід виключати її з великого “організму” електричної системи країни.

А у другій установі – українському гідрометеорологічному інституті ДСНС та НАН України учасницям розповіли, яким чином йодом або сухим льодом науковці керують хмарами, аби дощі випадали прямо у водосховища, та показали, як розшифровують дані з синоптичних супутників у інфрачервоному спектрі в реальному часі. Дівчата дізнались, чому іноді +2 відчуваються, як -5, а центральна Україна вважається найкомфортнішою за кліматом для життя. Звісно, не вийшло обійти й питання чому синоптики не завжди правильно прогнозують зміни погоди.

"Не багатьом українським школярам доводиться відвідати енергетичні підприємства. Радію, що ми надали таку можливість учасницям модулю STEM is FEM, і вони змогли познайомитися із циклом виробництва, побачити, хто працює у галузі, наскільки ефективні існуючі технології, поставити питання, які їх цікавили, та отримати відповіді з перших уст, від працівників енергетичної та екологічної галузей", – говорить один з ініціаторів проєкту, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

За словами організаторів проєкту, вже наступного місяця стартує онлайн-конкурс на участь у наступному модулі STEM is FEM за темою "робототехніка".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА