19:13 25.06.2018

Ліквідація Департаменту спецрозслідування ГПУ згорне розслідування "справ Майдану" - адвокати "Небесної сотні"

4 хв читати
Ліквідація Департаменту спецрозслідування ГПУ згорне розслідування "справ Майдану" - адвокати "Небесної сотні"

Адвокати потерпілих - учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності - дуже занепокоєні інформацією про заплановану ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань (ДСР) Генеральної прокуратури України та розцінюють це як згортання розслідування "справ Майдану" і припинення процесуальної підтримки справ, які вже передані до суду.

У відкритому зверненні адвокатів "Небесної сотні" до генерального прокурора України Юрія Луценка, текст якого розміщено на сторінці "Адвокатської дорадчої групи", адвокати нагадують, що Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури було створено в січні 2015 го року під тиском потерпілих, адвокатів, громадськості. "І лише після цього почалися реальні просування в розслідуванні. Поступово вдалося зібрати в цьому підрозділі розслідування більшості справ за різними епізодами злочинів проти Майдану, які на той час мертвим вантажем лежали у різних структурних підрозділах прокуратури і МВС", - йдеться в зверненні.

У травні 2016 року Управління спеціальних розслідувань було реорганізовано в Департамент, до його штату також увійшли прокурори, які працювали в складі управління процесуального керівництва.

"На жаль, через п'ять місяців із Департаменту спеціальних розслідувань вивели половину слідчих і прокурорів у новостворене управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями. Анонсувалося, що цей відділ має опікуватися справами Майдану, але фактично цього майже не відбувалося - нові провадження не передавалися до судів, підозри не повідомлялися, справи, які вже були в суді, грузли на місці. Це є прикладом того, як "розслідуються" справи Майдану в інших підрозділах - ніяк" , - наголошують адвокати "Небесної сотні".

Захисники потерпілих переконані: "Ліквідація ДСР і розпорошення слідчих і процесуальних керівників різними підрозділами знищить єдиний координаційний центр розслідувань - єдине бачення, стратегію, нівелює напрацювання попередніх років, на тривалий час зупинить, або значно сповільнить розслідування, взагалі його зведе нанівець".

Вони вважають, що метою зазначеної реорганізації (ліквідації ДСР) є бажання "позбутися незручного і нелояльного підлеглого - Сергія Горбатюка", незручних слідчих і прокурорів і ліквіція центру дійсно процесуально незалежних слідчих і прокурорів, як це передбачено КПК.

Подальшою метою цієї реорганізації адвокати убачають намір "управляти в ручному режимі справами, які мають для керівництва ГПУ інтерес (наприклад - справа щодо П. Манафорта, справи щодо посадовців, справи щодо керівництва Нацполіціі і СБУ), а про інших - забути".

У зв'язку з цим вони просять не маніпулювати громадською думкою і не поширювати від імені Генеральної прокуратури неправдиві відомості про нібито зумовленої законодавчими змінами запланованої "реорганізації" ДСР, оскільки з моменту створення Департаменту наказом цього ж генерального прокурора в 2016 році таких змін у законодавстві не відбувалося, а наявність у складі ДСР одночасно і слідчих відділів і відділів процесуального провадження в повному обсязі відповідало законодавству України як в 2016 році , Так і відповідає зараз.

"А проблемні питання позбавлення прокуратури функції слідства, які ГО "Адвокатська дорадчий група" неодноразово порушували, жодним чином не вирішуються ліквідацією або ж реорганізацією ДСР", додають юристи.

Також адвокати Небесної сотні висунули до генпрокурора низку вимог, серед який збереження і посилення Департаменту спеціальних розслідувань, як структурного підрозділу, в рамках якого відбувається координація, створення і реалізація стратегії розслідування і підтримання обвинувачення в суді за різними епізодами злочинів проти Майдану.

"Не зменшувати, а збільшити кількість слідчих і прокурорів ДСР, задіяних у розслідуванні та процесуальному керівництві. Припинити чинити на них тиск. Припинити тиснути на керівника Департаменту Сергія Горбатюка. Зокрема - погрозами звільнення, ініціацією штучних дисциплінарних проваджень, тощо", - йдеться в переліку вимог.

Адвокати вимагають не зупиняти процес розслідування надуманими організаційними діями, як виведення за штат слідчих і процесуальних керівників, оскільки це, окрім стану невизначеності на тривалий час, позбавляє їх доступу до таємниці діловодства, зриває негласні слідчі (розшукові) дії тощо.

"У повному обсязі забезпечити кадрово і матеріально ДСР з тим, щоб цей структурний підрозділ Генеральної прокуратури міг і в подальшому виконувати окреслене перед ним завдання - організовувати і проводити досудове розслідування злочинів, скоєних стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності, колишніми високопоставленими і керівниками правоохоронних органів, суддями та представниками судової гілки влади ", - йдеться у зверненні до генпрокурора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

Перший півфінал "Євробачення-2024" відбудеться у вівторок, українці за кордоном зможуть проголосувати за Alyona Alyona & Jerry Heil

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА