18:48 11.09.2017

Amnesty International вимагає негайного звільнення Чийгоза

2 хв читати
Amnesty International вимагає негайного звільнення Чийгоза

Міжнародна неурядова організація Amnesty International виступає за негайне звільнення заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, засудженого судом в анексованому Криму до восьми років позбавлення волі, повідомляє прес-служба організації в понеділок.

"Несправедливий судовий процес проти А.Чийгоза є кульмінацією у низці сфальсифікованих і демонстративно неправдивих кримінальних та адміністративних справ, ініційованих окупаційною російською владою проти членів кримськотатарської спільноти. Це уособлення безперервного переслідування активістів, чий єдиний "злочин" - затятий опір російській анексії Криму", - зазначила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

У повідомленні зазначено, що заступника голови меджлісу визнали винним в організації "масових заворушень", пов'язаних із сутичками 26 лютого 2014 року між проукраїнськими та проросійськими протестувальниками, під час яких загинули двоє людей.

"Російська окупаційна влада знов чинить репресії в Криму, кидаючи за ґрати чоловіка, який, за свідченнями очевидців та відеозаписами, намагався заспокоїти натовп, щоб запобігти насильству", - наголосила О.Покальчук.

При цьому в Amnesty International Україна зазначають, що навіть за визначенням російського кримінального кодексу, згідно з яким А.Чийгоза звинуватили та засудили, ці події не відповідають критеріям "масових заворушень".

"А.Чийгоз є в'язнем совісті, якого позбавили волі виключно через мирну реалізацію його прав людини. Він має бути звільнений негайно та безумовно", - резюмувала О.Покальчук.

Як повідомлялося, 11 вересня так званий Верховний суд Криму засудив до восьми років ув'язнення в колонії заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

А.Чийгоза затримали 29 січня 2015 року в Криму за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року, фактично - за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею кримського парламенту, коли мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема з партії "Русское единство".

Президент України Петро Порошенко заявив, що вирок А.Чийгозу є черговим вироком Російській Федерації, яку на міжнародному рівні визнано окупантом.

Міністр юстиції України Павло Петренко під час зустрічей в Раді Європи порушить питання стосовно українських політв'язнів у Росії та окупованому нею Криму, а також ухвалення т. зв. владою Криму незаконного вироку заступнику голови меджлісу кримськотатарського народу А.Чийгозу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА