09:45 21.08.2017

У Тихому океані знайшли затонулий у 1945 році американський крейсер "Індіанаполіс"

2 хв читати
У Тихому океані знайшли затонулий у 1945 році американський крейсер "Індіанаполіс"

Уламки американського важкого крейсера "Індіанаполіс" виявлено в Тихому океані через 72 роки після того, як цей корабель затопив японський підводний човен, повідомляє телерадіокорпорація BBC.

Корабель було знайдено на глибині 5,5 кілометра. Точне місце не розголошується.

"Індіанаполіс" затонув 30 липня 1945 року, коли повертався після секретної місії з доставки частин для атомної бомби, яку потім скинули на Хіросіму.

На борту корабля було близько 1200 військових, врятувати вдалося 316 осіб. Це найбільша втрата в історії американського військового флоту і наймасовіша загибель особового складу.

"Індіанаполіс" був торпедований японською субмариною в Філіппінському морі. Корабель пішов під воду дуже швидко - лише за 12 хвилин. Через це місцезнаходження крейсера протягом довгих років залишалося загадкою.

300 осіб потонули разом з кораблем, інші дістали зневоднення, у них були галюцинації, наражалися на напади акул. Оскільки американські військові бази не отримали сигнал лиха з корабля, людей, що вижили змогли знайти тільки через чотири дні після лиха.

Уламки крейсера було знайдено 18 серпня групою з 13 цивільних дослідників під керівництвом співзасновника компанії Microsoft Пола Аллена, який назвав знахідку історичною.

Пошукова група зрозуміла, що знайшла "Індіанаполіс" за маркуванням на корпусі корабля.

Корабель став відомим завдяки своїй останній, секретній операції під назвою "Малюк" з доставки компонентів для атомної бомби на острів Тініан, де розміщувалася американська військова база. Через чотири дні після доставки частин "Індіанаполіс" затонув - менше ніж за тиждень до того, як першу атомну бомбу було скинуто на японську Хіросіму. Другу бомбу було скинуто на Нагасакі, вона називалася "Товстун". Ці дві атаки забрали життя десятків тисяч людей і змусили Японію капітулювати.

На деяких фрагментах збереглася назва корабля "Індіанаполіс CA-35". Це допомогло впізнати корабель.

"Будучи американцями, ми всі маємо бути вдячними команді за їхню мужність, завзятість і жертву в тих страхітливих обставинах. Хоча наші пошуки інших уламків продовжаться, я сподіваюся, що всі пов'язані з цим історичним кораблем якоюсь мірою відчули заспокоєння у зв'язку з цією довгоочікуваною знахідкою", - йдеться в заяві П.Аллена.

Пошуковий корабель П.Аллена не вперше знаходить затонулі в часи Другої світової війни кораблі. Раніше команда знайшла уламки японського військового корабля і італійський міноносець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА