15:42 04.11.2016

Нові санітарні правила вирубки в українських лісах екологи називають великою перемогою

2 хв читати
Нові санітарні правила вирубки в українських лісах екологи називають великою перемогою

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко називає спільною перемогою затверджені Кабінетом Міністрів України нові правила санітарних рубок в українських лісах.

"Екологи та лісники все літо розробляли нові положення, і 26 жовтня була затверджена загальна позиція. Прем'єр Гройсман нас підтримав, і уряд затвердив нові правила санітарних рубок у лісах України ", - розповів він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

В. Борейко уточнив, то згідно з новими правилами, санітарну вирубку тепер заборонено з 1 квітня до 15 червня, у так званий сезон тиші, заборонено тотальне вирубування сухостою на всіх заповідних об'єктах. Крім того, дозволено лише вибіркову вирубку в 30% зонах рекреації і заказниках.

Згідно з новими правилами, в місцях гніздування рідкісних птахів, наприклад чорного лелеки, який живе лише в густих лісах, створюватимуть охоронні зони, наприклад у радіусі 500 м від гнізда. "Це правило тепер діє по всій Україні", - додав він.

"Ще одна перемога: господарських лісах тепер місця вирубки обираються не одноосібно лісником, а із залученням інших осіб, наприклад особи, відповідальної за природоохранность заповідника", - наголосив еколог.

Під час прес-конференції В. Борейко продемонстрував відео з ділянками вирубаних карпатських лісів. Еколог пояснив, що старі санітарні правила дозволяли вирубку в заказниках нарівні з вирубкою в господарських лісах.

"Це заказники в Карпатах, а це сліди суцільних рубок..., і ось ці вирубки зробили не браконьєри, ці вирубки проводили самі лісники з дозволу влади. Тому що раніше були санітарні правила, прийняті без екологів і громадськості, і вони дозволяли це свавілля", - розповів він.

За його словами, 10-12% карпатських лісів вирубується кожні десять років. "За такої динаміки ще 40-50 років і у нас будуть румунські Карпати, де лісу немає взагалі", - наголосив він.

За даними екологів, у природно-заповідний фонд України щорічно вирубується 1 млн куб. м деревини на площі 44 га

"Для розуміння, це як 55 столичних заповідників "Голосіївський ліс". І загалом це лише 1/17 загальної кількості деревини, яка щорічно офіційно вирубується", - розповів він.

В. Борейко наголосив, що це згубно для багатьох видів тварин і рослин, які вже занесені в Червону книгу.

"А ми вже нарахували 122 таких видів. Для прикладу – це тварини і птахи, яким після тотальних вирубок ніде жити, - дятли, білки, куниці, летючі миші. Також згубно це і для папоротей, лишайників та грибів. У лісах Карпат 15 видів орхідей, і ось вони пов'язані лише зі старим лісом, вони не можуть жити в молодих лісах", - розповів він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА