09:27 04.05.2016

Виключена ймовірність того, що ЗРК "Бук", розташований у районі запуску ракети по МН17, був захоплений в української військової частини - розслідування Bellingcat

3 хв читати
Виключена ймовірність того, що ЗРК "Бук", розташований у районі запуску ракети по МН17, був захоплений в української військової частини - розслідування Bellingcat

Британська журналістсько-експертна група Bellingcat визначила номер установки зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Бук" із складу 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ, на якій під час її перебування влітку 2014 року на сході України в районі авікатастрофи малайзійського літака МН17 була відсутня одна ракета.

У переданому агентству "Інтерфакс-Україна" документі зазначено, що команда Bellingcat у попередньому розслідуванні "Походження "Бука" сепаратистів" встановила, що 17 липня 2014 року по контрольованій незаконними збройними формуваннями території на сході України пересувалася самохідна вогнева установка (СВУ) комплексу "Бук-М1". При цьому дослідникам також вдалося встановити, що цей "Бук", який потрапив на фото і відео на сході України 17 липня, ідентичний "Буку", що був у колоні 2-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади російської армії, що базується поблизу Курська, в червні 2014 року.

"Цей "Бук", що їхав із Курська, мав на борту цифри "3", "2" і нечитану цифру між ними, тому ми назвали його "Бук 3Х2". Ця відсутня цифра ставала предметом різних теорій. У цьому розслідуванні ми спробували переконливо встановити "особу" цього сумнозвісного "Бука", визначивши, яка цифра була у нього посередині номера", - йдеться в дослідженні.

Так, Bellingcat вивчили відмітні особливості "Бука 3Х2", який пересувався з Курська до кордону з Україною в колоні російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, і їм вдалося виявити сім унікальних особливостей цієї установки. Зокрема, це ушкодження бічного щитка гусениці; відмінність катків (поєднання порожнистих катків і катків зі спицями); вм'ятина на пластині в передній частині лівого борту; розташування кабелів, підключених до лафета пускового пристрою; білі відмітки на обох бічних щитках гусениць; шрифт і відстань між цифрами; форма і розмір плям мастила та кіптяви біля вихлопного отвору.

"Жодна з цих особливостей, узята окремо, не дає змоги досить переконливо встановити відповідність. Проте поєднання всіх цих відмітних особливостей є унікальним набором характеристик і може вважатися достатнім для однозначної ідентифікації", - стверджують дослідники.

"Таким чином, 17 та 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка "Бук" під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "Бук", який ми раніше означали як "Бук 3Х2", рухається у напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17", - йдеться в дослідженні Bellingcat.

Крім того, судячи із зображень "Буків" української частини ППО, що базувалася на сході України, у жодного з них немає катків зі спицями, що є у "Бука" бойовиків. Також під час багатьох місяців вивчення російських і українських "Буків" команда Bellingcat не виявила жодного зображення українського "Бука" від 2014 року із залізничною відміткою "Н2200".

"Тому можна виключити ймовірність того, що "Бук" сепаратистів був захоплений в української військової частини на сході країни", - переконані експерти.

"Бук", знятий на фото і відео 17 і 18 липня в районах на сході України, контрольованих сепаратистами, не має відношення до українських "Буків", що базувалися в цьому регіоні, зокрема, до 156-го зенітно-ракетного полку", - наголошується в документі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА