12:59 15.03.2016

Справу "президента Південно-Східної України" слухатимуть у Харкові

2 хв читати
Справу "президента Південно-Східної України" слухатимуть у Харкові

Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ не знайшов підстав для зміни підсудності справи екс-глави апеляційного суду Луганської області Анатолія Візира, який проголосив себе так званим "президентом Південно-Східної України".

"Колегія суддів не знаходить підстав для його передання до іншого суду. У задоволенні подання в.о. голови апеляційного суду необхідно відмовити", - йдеться в постанові колегії суддів ВССУ, опублікованій на сайті Єдиного держреєстру судових рішень.

У мотивувальній частині документа зазначено, що з обвинувального акта випливає, що органом досудового розслідування не було встановлено точне місце скоєння злочинів, оскільки свої публічні заклики до насильницької зміни державної влади і зміни територіальної цілісності України А.Візир поширював через Інтернет. Місце, де був зроблений відеозапис звернення відеозапис А.Візиря, під час досудового слідства також не встановлено.

"За таких обставин встановити місце скоєння кримінальних злочинів неможливо ... Таким чином, це кримінальне провадження має здійснюватися судом, в межах територіальної юрисдикції якого завершено досудове розслідування (тобто Червонозаводським райсудом Харкова - ІФ)", - йдеться в постанові.

Колегія суддів Червонозаводського райсуду призначила слухання у справі на 22 березня.

Як повідомлялося, в середині квітня 2014 року в ЗМІ з'явилася інформація, що колишній голова Апеляційного суду Луганської області А.Візир проголосив себе "новообраним президентом Південно-Східної України" і звернувся до вільних громадян "Федеративної республіки Донбас" із закликом до насильницького захоплення державної влади і адмінбудівель на території Луганської Донецької, Харківської Миколаївської та Херсонської областей, а також зміни територіальної цілісності України.

У листопаді 2014 року перший заступник прокурора Харківської області Валерій Романов повідомив, що Генеральна прокуратура України змінила підслідність і передала справу стосовно А.Візиря до прокуратури Харківської області.

А.Візир підозрювався в скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи організації), ч.3 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч .3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність або недоторканність України), ч.1 ст.353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи) КК України. Однак, пізніше підозру за ч.1 ст.353 було знято.

12 листопада 2015 р. прокурор Харківської області Юрій Данильченко повідомив, що прокуратура Харківської області ініціює процедуру заочного засудження щодо А.Візиря. Він також повідомив, що за оперативними даними СБУ, А.Візир перебував на території, тимчасово непідконтрольній Україні.

14 грудня 2015 р. обвинувальний акт було направлено до Червонозаводського райсуду Харкова.

27 січня 2016 р. Чевонозаводський райсуд Харкова задовольнив клопотання адвоката підозрюваного про звернення до ВССУ з проханням визначити підсудність справи за місцем скоєння інкримінованих А.Візирю злочинів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА