12:32 10.11.2015

Захист російських спецназівців готує для уточнення для позову до ВАСУ про визнання їх військовополоненими

3 хв читати
Захист російських спецназівців готує для уточнення для позову до ВАСУ про визнання їх військовополоненими

Захист спецназівців Головного розвідувального управління (ГРУ) ЗС РФ Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва наразі готує уточнення для свого позову до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) для визнання їх військовополоненими.

"Ми готуємо уточнення, яке попросив суд. Соколовська (адвокат Є.Єрофєєва Оксана Соколовська - ІФ) вже отримала відповідне рішення суду, я ще не отримав. Рішення встановлює п’ятиденний термін. Я в нього вкладусь точно", - сказав адвокат О.Александрова Юрій Грабовський журналістам у перерві засідання Голосіївського районного суду м. Києва у вівторок.

Адвокат зазначив, що ВАСУ не вважає, що посилання захисту російських спецназівців на те, що президент України є верховним головнокомандувачем і, відповідно, відповідає за військову політику держави, є достатнім аргументом, і просить адвокатів додатково уточнити, "як президент відповідає за військову частину нашої військової доктрини і поведінку держави".

"Мабуть, ВАСУ не вважає, що відповідальним за виконання міжнародних конвенцій в Україні є президент", - зазначив Ю.Грабовський.

Як повідомлялося, позов захисту спецназівців з проханням визнати їх військовополоненими надійшов до Вищого адміністративного суду України 2 листопада. За словами О.Соколовської, відповідачем за цим позовом є Україна в особі президента України Петра Порошенка, третьою особою - Генпрокуратура, СБУ та товариство Червоного хреста України, який також визнає, що вони є військовополоненими, і до них мають застосовувати норми Женевської конвенції, а не кримінальне переслідування.

У зв'язку з цим захист російських спецназівців ГРУ МО РФ просить Голосіївський райсуд відкласти розгляд їхньої справи до рішення ВАСУ. Крім того, адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу О.Александрову і Є.Єрофєєву з тримання під вартою на домашній арешт.

Голосіївський суд визначив, що засідання у цій справі відбудуться 10, 12, 17, 19 і 23 листопада.

Як повідомлялося, російського офіцера ГРУ О.Александрова та капітана ГРУ Є.Єрофєєва затримали 16 травня в зоні проведення АТО в районі м. Щастя (Луганська обл.) під час спроби захопити стратегічний міст. Унаслідок бойового зіткнення один український військовий загинув, троє дістало поранень. Один із затриманих був поранений у руку, інший - у ногу. Затриманих перевезли в Київ у Головний клінічний госпіталь Міноборони. 29 травня їм було зроблено планові операції; стан здоров'я Є.Єрофєєва оцінювався як задовільний, О.Александрова - як середній між задовільним та середнього ступеня тяжкості.

19 травня затриманим українські слідчі оголосили підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України за участь у терористичній діяльності "ЛНР". 22 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 липня включно.

29 вересня Голосіївський районний суд Києва направив матеріали кримінального провадження стосовно Є.Єрофєєва та О.Александрова до Апеляційного суду Києва, щоб той, у свою чергу, передав документи до Вищого спецсуду з розгляду цивільних кримінальних справ для визначення підсудності. Потім Апеляційний суд Києва передав до Вищого спецсуду України ці матеріали для визначення підсудності розгляду справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА