10:23 04.08.2015

Порошенко надав громадянство України Марії Гайдар і російському журналістові Володимиру Федоріну

3 хв читати
Порошенко надав громадянство України Марії Гайдар і російському журналістові Володимиру Федоріну

Президент України Петро Порошенко підписав указ про надання громадянства і вручив паспорти громадян України російському громадському діячеві, заступнику голови Одеської ОДА Марії Гайдар і російському журналістові, що був головним редактором "Forbes-Україна", Володимиру Федоріну.

Як повідомляє у вівторок уранці прес-служба глави Української держави, під час вручення паспортів П. Порошенко зазначив, що велика кількість росіян, які розуміють реальний стан речей роблять вибір "або ти залишаєшся з вільним світом, демократією і робиш усе, щоб забезпечити верховенство свободи і демократії, або - мовчиш. І за цієї мовчазної згоди скоюються дуже важкі злочини".

Глава держави додав: "Ваш приклад переконливо свідчить, що мовчати не можна, потрібно жити у згоді зі своєю совістю".

П. Порошенко також зазначив, що максимум, що вони можуть сьогодні зробити для Росії, - "це забезпечити успіх України". На думку президента, тільки за цих умов можна буде відновити відноситни між вільною Україною і вільною Росією.

Глава держави подякував М. Гайдар, В. Федоріну і всім росіянам, які знаходять у собі мужність висловлювати незгоду з діями чинного в Росії режиму, за їхню активну сміливу громадянську позицію.

Президент побажав новим громадянам України не втрачати зв'язку з Росією. "Ваша неангажована позиція, думка й інформація з України як альтернатива кремлівській пропаганді дуже важлива для мільйонів росіян", - сказав П. Порошенко.

Говорячи про своє нове громадянство, В. Федорін зазначив: "Це велика честь і знак великої довіри з боку народу України і президента України, можливо - найвідповідальніше рішення в моєму житті".

Він зауважив, що Україна сьогодні - флагман свободи і нормалізації на пострадянському просторі, "який дає надію народам колишнього СРСР стати членами світового сім'ї вільних народів", і наголосив, що для нього важлива безпосередня участь в цьому процесі.

У свою чергу, М. Гайдар зауважила, що для неї громадянство України є дуже знаковим вибором: "Я тут у скрутний для України час для того, щоб розділити долю українського народу. У нас один ворог - авторитарний режим, який вбиває людей як в Росії, так і тут".

Вона також запевнила, що зробить усе можливе, "щоб цього ворога перемогти і показати інший шлях - шлях свободи і демократії, поваги, партнерства і добросусідства".

М. Гайдар також висловила сподівання, що "Україна побачить, що росіяни - це не лише війна, агресія і ненависть".

М. Гайдар - російський опозиційний громадський діяч, дочка ідеолога ринкових реформ 1990-х років у РФ Єгора Гайдара. Кілька років працювала в адміністрації Кіровської області радником губернатора із соціальних питань. Була засновником і керівником Фонду соціальної допомоги та підтримки населення "Соціальний запит", але в середині липня 2015 року пішла з цієї посади.

17 липня голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі анонсував призначення М. Гайдар його заступником, вона займатиметься соціальною сферою і для призначення на посаду візьме українське громадянство.

В. Федорін - 1971 року народження - уродженець міста Одеси, проживає в Одесі. Є визнаним в інформаційному середовищі Російської Федерації професіоналом - журналіст, редактор, медіа-менеджер, який завжди позиціонував себе як прибічник України, обстоював принципи і стандарти незалежної журналістики європейського зразка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала блогерів, які знімали провокаційні стрими про ЗСУ

Уночі 12 травня в деяких областях України заморозки на поверхні ґрунту

Виплати 70 тис. грн для військовослужбовців розпочнуть після надходження до Міноборони документів про їх перебування 30 днів на передовій - Шмигаль

Унаслідок ворожого обстрілу в Сумській області загинула жінка, поранено її онуку

У поминальні дні біля кладовищ чергуватиме поліція, можливі вибіркові перевірки

Угода про членство України в ЄС не повинна містити жодних обмежень щодо територіального застосування - Стефанішина

Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 до однієї з бригад тактичної авіації

Перед ПП "Долгобичув-Угринів" на польському кордоні розпочався одноденний страйк - Держмитниця

Унаслідок нічних атак були пошкоджені ЛЕП і відключалися побутові споживачі в трьох областях

СБУ затримала ворожого інформатора, який готував ракетний удар по залізничних ешелонах ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА