11:28 14.10.2014

Глава Мінфіну України знову спростовує можливість дефолту, але допускає розширення допомоги МФО

3 хв читати
Глава Мінфіну України знову спростовує можливість дефолту, але допускає розширення допомоги МФО

Уряд України наразі не потребує додаткових коштів для забезпечення виплат за державним боргом, однак міжнародна допомога може знадобитися для підтримки валютних резервів країни на закупівлю енергоресурсів та компенсацію російського експортного ринку, повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак в інтерв'ю "Голосу Америки" у вівторок.

"Ми не маємо на сьогодні потреби в жодних додаткових коштах. Ми - як уряд. Найбільша проблема на сьогодні полягає в стані валютних резервів держави", - сказав глава українського Мінфіну.

Він нагадав, що Україна до кінця року має заплатити за газ, а також доводиться імпортувати вугілля в умовах неможливості його видобутку та постачання з Донбасу. "Нам доведеться компенсувати втрати торговельні після введення обмежень із Росією - ми оцінюємо їх близько 5 млрд", - додав О.Шлапак (згідно з даними Держстату, йдеться про долари, а не гривні - ІФ).

"Таким чином, коливається саме валютний баланс. Туди, можливо, будуть потрібні кошти", - підсумував міністр фінансів.

За його словами, нині такі оцінки ще роблять і робитимуть додатково і постійно з Міжнародним валютним фондом (МВФ). О.Шлапак додав, що є попередня домовленість про те, що в разі потреби такі кошти виділять міжнародні фінансові організації (МФО).

"Я хочу відзначити фразу, яку сказала Крістін Лагард (директор-розпорядник МВФ - ІФ), що мені здається я ключовою в цьому сенсі: "Ми надамо Україні стільки підтримки, наскільки амбітними будуть її реформи", - наголосив міністр фінансів.

Він уточнив, що під час минулих у Вашингтоні переговорів із МВФ та Світовим банком було дано загальні оцінки того, що відбувається в Україні, та підтверджено їхню готовність до нестандартних заходів у разі потреби. "Кореляція програми може знадобитися на 2015 рік із погляду збільшення фінансових ресурсів", - додав О.Шлапак, ще раз зазначивши, що умовою отримання додаткової допомоги є супровід державного бюджету на 2015 рік серйозними і глибокими реформами.

За його словами, поки що програма stand-by з МВФ залишається незмінною. "Ми матимемо надзвичайно серйозні переговори з МВФ наприкінці листопада - на початку грудня, з місією Світового банку трохи раніше. І лише тоді ми зважимо, чи є необхідність у тому, щоб дещо коригувати програму", - сказав міністр.

Коментуючи оцінку агентства Moody's, оприлюднену кілька днів тому, про можливий дефолт України у зв'язку з прогнозованим пред'явленням Росією до дострокового погашення єврооблігацій на $3 млрд, О.Шлапак заявив, що "ніякого дефолту не буде".

"До кінця цього року ми віддамо 8 млрд. Наступного року - 5,2 млрд. Під це у нас є кошти", - зазначив міністр (згідно з графіком виплат, йдеться про долари, а не гривні - ІФ).

За словами глави Мінфіну, некомпетентні економічні посили йдуть переважно з російської території, і в цьому українська делегація утвердилася під час візиту на збори МВФ та Світового банку.

О.Шлапак додав, що на зустрічі з міністром фінансів Німеччини Вольфгангом Шойбле останній передав йому слова міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, який сказав про те, що Україна не має наміру обслуговувати російські борги. "Звідки у пана Сілуанова упевненість в тому, що Україна не має наміру обслуговувати борги? Абсолютна безвідповідальність, абсолютна зневага і до правил, і до етикету якогось ділового", - зазначив український міністр фінансів.

Як повідомлялося, голова МВФ К.Лагард 10 жовтня висловила думку, що Україні для підтримки її економіки будуть необхідні додаткові зовнішні кредити, які мають надійти з різних джерел, а не лише від Міжнародного валютного фонду.

Спочатку квітня 2014 року ці кошти оцінювалися приблизно в $30 млрд, з яких МВФ вирішив виділити понад $17 млрд у рамках програми stand-by.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 7 осіб, серед них 6 дітей - обладміністрація

Окупанти вдарили по Дергачах, постраждали 4 дитини - ОВА

У Мукачеві відкрили Центр рекрутингу української армії

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА