15:34 14.05.2014

Від кримінальної відповідальності звільнено трьох луганчан, які добровільно склали зброю, - Сенченко

2 хв читати

В. о. заступника голови Адміністрації президента Андрій Сенченко повідомляє про перші випадки застосування амністії до осіб, які добровільно склали зброю в Луганську.

"Я був у Луганську двічі, зустрічався з молодими людьми, на руках яких немає крові, але на руках у яких є зброя. Нам вдалося, щоб три людини із 47, з якими ми провадили переговори, склали зброю. І прокуратура знайшла формулу звільнення їх від кримінальної відповідальності", - сказав він журналістам у кулуарах парламенту в середу.

При цьому А.Сенченко зазначив, що попри те, що наразі немає відповідного закону про амністію протестувальників на сході, процедуру звільнення від кримінальної відповідальності цих людей було проведено офіційно, у рамках чинного законодавства.

"Для таких індивідуальних випадків це можливо. Тому що оголосити амністію безпрізвищну в цьому разі вкрай складно... ми амністуємо тих, хто узяв зброю, і вони її склали. Але на руках одних є кров, а інші - просто покрасувалися та сфотографувалися з цією зброєю", - наголосив А.Сенченко.

Як повідомлялося, 18 квітня сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект уряду "Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій громадянського протистояння, що розпочалися 22 лютого 2014 року".

Згідно із законопроектом, дія закону поширюється на осіб, які вчинили злочини, визначені в статті 1 цього закону, за умови, що ці дії пов'язані з участю у масових акціях громадянського протистояння, і ці особи не здійснили нових злочинів та добровільно припинили протиправні діяння (а саме: добровільно здали державним органам зброю, бойові припаси, вибухові речовини, вибухові пристрої, захоплену військову техніку та звільнили всі незаконно зайняті або захоплені будівлі, зокрема будівлі та приміщення органів держвлади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, підприємств, установ та організацій, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів, транспорту та зв'язку, військові частини, вулиці, площі та інші громадські місця) не пізніше трьох днів із дня набуття чинності цим законом.

Цей закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, однак вводиться в дію з дня, наступного за днем публікації на офіційному сайті Генеральної прокуратури України повідомлення виконувача обов’язків генерального прокурора України про фактичне вчинення учасниками масових акцій громадянського протистояння сукупності дій, визначених у законі.

Також, згідно з текстом законопроекту, якщо до закінчення терміну, передбаченого в законі, публікація на офіційному сайті Генпрокуратури України повідомлення виконувача обов’язків генерального прокурора України про фактичне вчинення учасниками масових акцій громадянського протистояння сукупності дій, зазначених у законі, не була здійснена, цей закон втрачає чинність із дня, наступного за останнім днем зазначеного терміну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА