14:59 28.11.2023

Автор ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Головні показники державного боргу у жовтні

2 хв читати
Головні показники державного боргу у жовтні

Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики України

 

  • За даними Міністерства фінансів, на 31 жовтня державний та гарантований державою борг становив 4 958,4 млрд. грн. або 136,4 млрд. дол. у валютному еквіваленті.
  • У жовтні зростання державного боргу продовжилось:
  • За жовтень держборг збільшився на 1,5% в гривні (+ 71,8 млрд. грн.), у валютному еквіваленті збільшився на 2% (+2,7 млрд. дол.).  Невелике укріплення середнього офіційного курсу гривні проти долара у жовтні (на 5 копійок) зумовило серед інших факторів менші темпи зростання держборгу у гривні, ніж у валютному еквіваленті.
  • На приріст держборгу за місяць вплинули, насамперед, залучення чергового траншу макрофінансової допомоги від ЄС та запозичення на ринку ОВДП. 
  • Загалом у жовтні внутрішній державний борг збільшився на 2,1% (+32,2 млрд. грн.), тоді як зовнішній виріс на 1,2% (+39,6 млрд.грн.).
  • Через значний неринковий дефіцит бюджету держборгу суттєво зріс від початку війни.

З 28.02.2022 державний борг збільшився у гривневому еквіваленті на 81,6% (+2 228,3 млрд. грн.), у валютному – на 46,1% (+43 млрд. дол.).

  • Основний приріст державного боргу з початку війни зумовлюється зовнішніми запозиченнями. У борговій структурі зовнішній держборг збільшився до 68% (до війни 60,9%), борг у валюті (зовнішній + валютні ОВДП) – 70,7% (65,1%). 
  • Через високі ставки залучення ОВДП видатки на обслуговування держборгу потроху зростають. Видатки загального фонду на обслуговування державного боргу у січні – жовтні склали 187,5 млрд. грн. (8 % всіх видатків загального фонду з початку року проти 6,3% за аналогічний період минулого року). При цьому 79% видатків на обслуговування державного боргу за 10 місяців початку року – це внутрішній державний борг (ОВДП).

 

Боргове навантаження залишається значним. Вже наступного місяця держборг ймовірно перевищить позначку 5 трлн. грн., збільшившись з початку війни на 2,3 трлн. грн. (за підсумками року орієнтовно до 90% ВВП). Держборг зростає через необхідність покриття дефіциту бюджету воюючої країни.

Нагадаю у широкому розумінні дефіцит покривається за рахунок ОВДП (військових облігацій), грантів від США та пільгових кредитів/гарантій від ЄС, урядів дружніх країн, МФО. Попри їх пільговий характер (наприклад, відсутність відсотків за користування макрофінансовою допомогою ЄС) це все ж запозичення, які лягають тягарем на державний борг. 

Тому для зменшення боргового навантаження програмою з МВФ передбачено продовження реструктуризації основної частини зовнішнього боргу (перед Паризьким клубом, тримачами єврооблігацій, ВВП-варантів).  За необхідності Мінфін у своєму розпорядженні має також всі інструменти для реструктуризації частини внутрішнього державного боргу у частині ОВДП у власності Національного банку.    

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА