18:03 30.05.2022

Автор ОЛЕНА ШУЛЯК

Вдома краще!

3 хв читати
Вдома краще!

Олена Шуляк, голова партії "Слуга народу", заступниця голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

 

Біди та кризи відкривають не лише сили, а й очі. Вони змушують по-новому подивитися на своє минуле, переоцінити сьогодення та зробити висновки. Війна в Україні — це жорстоке та криваве випробування. Але вона ж дає нам шанс стати справжніми патріотами і, вимушено побувавши в гостях, чітко зрозуміти: вдома краще!

 Все пізнається у порівнянні, говорить відома народна мудрість. З гіркою іронією багато жінок, які тимчасово залишили Україну в пошуках безпечного від обстрілів рашистів місця, кажуть: “не так я собі уявляла свою подорож Європою”. Плутати туризм та імміграцію – велика помилка, а евакуацію з відпочинком на курорті – і поготів. І хоча ті країни, які  надають прихисток, роблять все, щоб гостям було у них комфортно, українці все одно занурюється в побут, вирішують проблемні питання і здивовано відзначають: їхня батьківщина за багатьма позиціями набагато сучасніша і зручніша, ніж країни, які заведено вважати взірцем для наслідування.

 “Як згенерувати ковід-сертифікат у телефоні? Це якась фантастика. Ви підіть до лікаря та попросіть довідку”. Це досвід українки, яка тимчасово мешкає зараз у Литві.

У серці Європи — Брюсселі половина відділення поліції прибігла подивитися на українку, яка, забираючи зі штрафмайданчика автівку, демонструвала свої документи у смартфоні. А у Франції довго не могли зрозуміти, чому дивується дівчина, якій довелося чекати на необхідну довідку два тижні. "У нас такий порядок".

 17, 3 млн українців користуються "Дією". «Держава у смартфоні» стала для них не лише частиною програми Президента, а й життєвою реальністю. Усі документи завжди при собі, як і телефон. Змінити реєстрацію, сплатити податки, зареєструватися на виплати від держави,  отримати ковід-сертифікат, довідки і навіть відкрити бізнес – все це можна зробити за один клік. І до цього, як виявилось, за дуже короткий термін українці звикли, не усвідомлюючи, що їхня Батьківщина стала найкомфортнішою цифровою державою у світі!

 - Сплатити онлайн?

- Ні, не можна, треба квитанцію нам привезти або ж надіслати поштою (не електронною).

- Подивитися у застосунку, наскільки спізнюється громадський транспорт?

- Ні, ми про це не чули, хоча транспорт нерідко спізнюється через затори.

- Оформити замовлення з магазину в іншому регіоні країни, а ще щоб доставили за добу поштою?

- Приїжджайте до магазину самі та купуйте все, що вам потрібно.

 

Це все діалоги з місцевими жителями тимчасово переміщених українок, яких зараз переповнює гордість за свою Батьківщину. Де є програма «Дія», яка за хвилину вирішує купу питань, де є сучасний банкінг, зручні мобільні застосунки, а також набагато менше бюрократії, ніж у Європі. А ще де великий бізнес налагодив процеси так, що за добу товар із будь-якого магазину країни буде в твоїх руках.

Компанія Gradus Research провела дослідження, опитав вимушених переселенців, де краще — за кордоном чи в Україні. І виявилось, що перелік переваг Батьківщини доволі великий. Від кращої диджиталізаціі та меншої бюрократії до розміру комунальних тарифів, графіку роботи магазинів, якості кав'ярень і послуг в сфері краси, швидкості інтернету, зручності грошових переказів, поштових послуг,  поповнення мобільного...  

Головне -  вміти це цінувати. Кажуть, що це відчуття приходить тоді, коли щось втрачаєш. Але ми не втратили, а, навпаки, набули - почуття власної гідності та гордості за свою країну.

Після перемоги ми відбудуємо Україну. Наші досягнення стануть ще помітнішими і потужнішими, а в тих сферах, що потребують покращення, стане в нагоді досвід Європи, який, в тому числі, привезуть звідти українці. Адже вони вже зрозуміли: в гостях хоч і добре, але вдома все одно краще.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА