14:00 30.12.2020

Автор ОЛЕНА ШУЛЯК

Будівельний "Оскар-2020"

7 хв читати
Будівельний "Оскар-2020"

Олена Шуляк, народний депутат України IX скликання, заступник  голови фракції "Слуга народу"

 

Кінець року  - час підсумків. Якщо аналізувати, виходячи не лише з особистого досвіду, стає дуже навіть цікаво. Я    переосмислила 2020-й у контексті змін у будівельній сфері України та хто до цього (і як саме) був причетний. Пофантазувала: якби була всеукраїнська нагорода для різних номінацій в галузі? Як би це виглядало?

Номінація "Успіх року"

Тут все однозначно: переможець - "Велике будівництво". Це історія про першу за весь час незалежної України програму, яка стратегічно і логічно піднімає українську економіку. І попри казки, що "ковідні гроші закатали у асфальт" - програма працює і приносить конкретні результати. За даними економістів, саме завдяки "Великому будівництву" ВВП нашої країни під час пандемії, не опустилося до прогнозованої позначки -11%! Натомість ми маємо -3,7%. А з розвитком програми, у 2021-му маємо реальні шанси отримати плюсові показники. Розмірковуючи про крутий мультиплікаційний ефект будівництва, найчастіше в приклад приводять США. Але я розкажу вам приклад поруч. У 90-х, під час кризи, ВВП України, Польщі та Туреччини були схожими. Польща і Туреччина активно почали займатися дорогами (хто мандрував цими країнами, знає, наскільки там вони якісні) - і вже в 2000-х їх ВВП зросли в 1,5-2 рази. В Україні на дороги (як і на багато чого іншого) "махнули рукою", і у 2000-х наша позначка скотилася майже втричі. Нарешті ми зробили висновки, і тепер не просто "проїдаємо" гроші, а вкладаємо їх, щоб стимулювати економіку до росту. Нарешті Україна будується. Щодня тисячі об’єктів оновлюються та здаються в експлуатацію (чого тільки Запорізький міст вартий! Вперше за 16 років, цим довгобудом проїхали перші автівки!). Українці визнали, що ця програма - найпозитивніша подія року, що минає. І я, як голова МФО у Верховній Раді "За велике будівництво" не можу з ними не погодитися.

Номінація "Провал року"

"Тікав від вовка, а потрапив до ведмедя", - українське прислів'я, яке ідеально описує те, що трапилося з реформою ДАБІ цьогоріч. Власне, саме ця реформа і удостоюється звання "провал року", оскільки її не те, що не зробили… навпаки - зробили гірше, ніж було. ДАБІ ліквідували, але замість неї створили три нові структури. Девелопери і забудовники кажуть: корупція нікуди не зникла. І я погоджуюся. Більше того, з сумом констатую, що "такса" зросла втричі. Тому в 2021-му покладаємо надію на очільника Міністерства розвитку громад та територій Олексія Чернишова, який займеться реформою. Ну а ми готові йому  всіляко допомогти в цій нелегкій справі.

Номінація "антигерой року"

Номінантів у цій категорії дуже багато, оскільки тих, хто "постарався" для того, щоб реформа ДАБІ провалилася, є достатньо. Та не будемо робити їм реклами, назву лише переможця - відомий своїми витівками ще за часів Януковича, атор легендарної корупційної схеми "5 на вході, 5 на виході" (мова про хабар: 5 доларів за кожен квадратний метр новобудови) - Олександр Сергієнко. Вовк у баранячій шкурі обвів навколо пальця багатьох, хто справді намагався щось змінити, але довірився "добрим" порадам Сергієнка. Цікаво, що наприкінці року він дав велике інтерв’ю, де намагався виправдати свою репутацію. Та для учасників ринку єдиним змістовним аргументом є те, що корупція нікуди не зникла. Тому виправдання не подіяли.

Номінація "діджиталізація року"

Однозначно, найзнаковішим цьогоріч стало впровадження цифровізації у будівництві, запуск першої черги Єдиної державної е-системи! Тільки вдумайтеся, за недовгий час роботи завдяки е-системі:

- внесли понад 30 тис об'єктів;

- отримали більш ніж 60 тис дозвільних документів;

- понад 82% органів місцевого самоврядування вже працюють онлайн;

- місцева влада видала понад 8 тис будівельних паспортів;

- документи для СС2 і СС3 стали тільки в електронній формі.

...і це тільки початок!

Номінація "опіка року"

Коли думаю про опіку в сфері будівництва, перше, що спадає на думку - люди, які вклали гроші в будівництво, але так і не отримали своїх квартир. Проблема ошуканих інвесторів одна з найболючіших як для мене особисто, так і для ринку в цілому. Цього року при Мінрегіоні почала діяти міжвідомча робоча група  з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва на чолі з заступником міністра внутрішніх справ  Антоном Геращенком. Ми зібрали сотні звернень від інвесторів і почали реально розв’язувати цей клубок проблем. На постійній основі вирішуються питання "Аркади" і "Укрбуду", вводяться в експлуатацію проблемні об’єкти, а також підключаються до електромереж уже збудовані будинки. Географія тих, кому допомагають не обмежується лише столицею. У списку віднедавна й недобудови Харкова. Очікую, що в 2021-му ми зможемо допомогти всім українським інвесторам.

Номінація "законопроект року"

2 вересня 2020-го депутати підтримали законопроект № 2698 "Про надання будівельної продукції на ринку", який є однією з умов асоціації Україна-ЄС та впроваджує в український правовий простір положення 305-го Регламент Ради Європи щодо будівельних виробів – обов’язковий для всіх країн Євросоюзу. Ця ініціатива допоможе унеможливити потрапляння фальсифікату та небезпечної продукції на вітчизняний ринок та запровадити європейські підходи до розміщення на ринку будівельної продукції. А ще - це одна з головних умов "промислового безвізу", впровадження якого вже розпочалося.

Номінація "тиск року"

У 2020-му при Верховній раді створили Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування корупції в ДАБІ: депутати збирали факти порушень зі свіх куточків України, оприлюднювали їх та передавали правоохоронним органам. Усі засідання проводилися публічно, з запрошенням представників громадських організацій, місцевого самоврядування, ДАБІ, ЗМІ та правоохоронних органів. Незважаючи на те, що ТСК скоріше дорадчий орган, виключати те, що така публічність не може не тиснути на чиновників-хабарників - несправедливо. Робота комісії стала обговорюватися у ЗМІ, завдяки чому багато сумнівних процесів у ДАБІ стали для українців "як на долоні". Такий резонанс марно не минає.

Номінація "невдале рішення року"

У березні Кабмін своїми постановами "Про ліквідацію ДАБІ та внесення змін до деяких постанов КМУ" №218 та "Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду" №219 протиправно зупинив дію постанови №553 "Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю" до початку функціонування нової Державної містобудівної інспекції (ДІМУ). Простими словами: ліквідував контроль в будівництві. Це паралізувало роботу місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю, що частково згорнуло децентралізацію у цій сфері. В результаті, реформа не відбулася, громади втратили право моніторити ситуацію, корупція процвітає, а ми й далі думаємо, чого "такі бідні"... В грудні вже згадана парламентська ТСК, а також Олексій Чернишов звернулися до прем’єр-міністра з вимогою відновити дію постанови №553. 2021-й покаже, чи це було результативно…

Номінація "команда року"

Незважаючи на те, що у погляді реформування ДАБІ, у мене і "Офісу простих рішень" Міхеіла Саакашвілі трішки різняться позиції, вважаю цю команду - найпрогресивнішою в плані будівельної галузі цього року. Можливо, це завдяки тому, що незалежні експерти мають нагоду чесно оцінити ситуацію зовні, і запропонувати непопулярні (але ефективні) рішення. Саме  "Офіс простих рішень" найголосніше на всю країну заговорили про необхідність реформи ДАБІ, озвучивши конкретні ідеї президенту під час Національної ради реформ.

Номінація "маніпуляція року"

Чи знайома вам відчуття "іспанського сорому"? Це коли хтось робить щось дурне, а соромно - вам? Щоразу, коли бачу новий допис в анонімному телеграм-каналі "Без ДАБІ" переживаю саме це. Можливо, не варто було робити рекламу групі на 1500 тисячі учасників, але все ж, я "за гласність". "Без ДАБІ" - підписка, де щодня з’являються сумнівні "новини" про активних учасників будівельного ринку. За інформпривід там беруть будь-що: новий допис у фейсбуці, інтерв’ю чи просто згадку про політика чи громадського діяча у ЗМІ. Головне - бодай за щось зачепитися, щоб мати можливість вилити бруд, який немає нічого спільного з реальністю. Над телеграм-каналом працюють дуже ретельно, і я б ніколи не повірила, що це просто чийсь блог. Бо такі дурниці робляться або не від великого розуму, або за великі гроші. Хоча тут можна додати ще одне: таке можна робити, якщо у тебе дуже багато вільного часу. Наприклад, якщо тебе звати Сергій Кузьмін, і раніше ти очолював ДАБІ. А потім тебе звільнили (дивно, що без відкриття кримінального провадження)… і ти не знаєш, куди діти себе і своє бажання помсти.

Номінація "інвестиція року"

Готуючи бюджет-2021 нам вдалося "вибити" майже 49 мільйонів на оновлення ДБН-ів  (державні будівельні норми, які досі у нас за зразком радянських, звідси і купа проблем в будівництві, яке досі живе за старими правилами) Що ж нам дасть це оновлення?

- безпеку;

- інклюзивність об'єктів;

- можливість вільного планування;

- енегроефективність;

- використання сучасних технологій та матеріалів;

- екологічність та багато іншого.

Замість епілогу

Це був короткий огляд того, що трапилося за рік в будівництві: доброго і не дуже. Ділити світ на біле і чорне - справа невдячна, потрібно завжди розуміти контекст. Тому у наступному році бажаю нам усім більше аналізувати, розуміти, а вже тоді - змінювати. Ну і найголовніше: найкращі зміни починаються з нас самих.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА