16:17 03.08.2021

Автор ОЛЕНА ШУЛЯК

До Дня будівельника

4 хв читати
До Дня будівельника

Олена Шуляк, народний депутат України IX скликання, заступник  голови фракції "Слуга народу"

 

Будівельна сфера вважається доволі приземленою, бо ж учасники цього процесу всього лиш зводять на твердому ґрунті  будинки. Вони не пишуть картин, не створюють скульптур, не знімають кіно. Вони всього лиш будують затишні міста та оселі, в яких люди в комфорті та безпеці мають можливість жити, любити, творити і працювати. В руках зодчих - диригентська паличка, що має присмак цементу і творчого польоту думки. Саме тому напередодні їх професійного свята хочеться звернутися до багатьох особисто.

Виробникам

Створювати будівельні матеріали справа далеко не з легких. Особливо, коли ти відповідальний і чесний гравець ринку. А з імплементацією європейського 305-го регламенту для будівельних матеріалів ця історія набирає ще більших обертів. Відтепер і надалі на нашому ринку для низки виробів мають бути особливі вимоги щодо якості. Ціль проста - українці мають мати право на хороші матеріали і безпечні об’єкти, які з них будуються. Тому всім виробникам бажаю якомога швидше перевести свої виробництва на якісно вищий рівень. Зрештою, це створить здорову конкуренцію і виведе на вершину тих, хто чесний перед собою і покупцем.

Замовникам будівництва

Зводити об’єкти з нуля не під силу всім. На це наважуються справді сильні духом. Тим паче в українських реаліях з донині нереформованою ДАБІ ця історія була ще тим викликом. Як і у кожній сфері тут є більш і менш чесні, але це не проблема професії. Сподіваюся, з прийняттям в цілому нашого законопроекту 5655 про реформу містобудування нам вдасться полегшити життя всім замовникам будівницва, які звикли жити по честі. Ми цифровізуємо для вас усі процеси, зробимо грамотний контроль та нагляд. Все для того, щоб уже скоро в могли будувати сучасніше, якісніше, безпечніше, інклюзивніше. Бажаю кожному замовнику будівницва завершення всіх проектів та вдячних інвесторів, які не боятимуться вкладати гроші в житло. Ми ж своєю чергою на законодавчому рівні зробимо все, щоб це побажання реалізувалося якомога швидше.

Молоді

В нинішніх реаліях мушу констатувати факт, що здобувати будівельних фах прагне не так багато людей, якби цього хотілося. А дарма. Бо справа по суті своїй дуже благородна, хоча й відповідальна. Відвідуючи ВУЗи по Україні, які навчають зодчій справі щоразу переконуюся: в нас вміють давати круті знання. Залишилося не багато, не мало: популяризувати цей фах, щоб люди перестали думати про нього як просто про “робочі руки”. Створити будівлю - це про творчість, модерність, комфорт. Тому бажаю всім спеціалізованим закладам багато студентів, які прагнуть здобути освіту, пов'язану з будівельною справою (не менше, аніж тих, хто зараз навчається на ІТ). А ще бажаю хороших меценатів, які б всіляко допомогали розвивати навчальні програми.

Інвесторам

Тема інвестицій в житлову нерухомість за роки незалежності набула контрастного характеру, бо не завжди ті, хто вкладає кровнозароблені гроші отримують свої квадратні метри. Зрозуміло, що бути так не повинно. Всі будівництва мають завершуватися і тішити своїх власників. Протягом останнього року ми працювали над багатьма кейсами в ручному режимі, вирішили багато питань. Та все ж хочеться комплексного результату, щоб кожен інвестор був впевнений: його не ошукають. В близькому майбутньому завдяки нашій законодавчій ініціативі так і буде. Ми нарешті знищимо тенденцію "недоаркад" по всій країні. А сьогодні бажаю більше ініціативності місцевим владам, які взмозі допомогти людям з вже існуючими довгобудами.

Великому будівництву

Окремо привітаю програму. Так-так, бо за нею - щоденна праця тисяч людей. Щодня по всій країні над відбудовою, реставрацією, будівництвом наших доріг, дитсадків, шкіл, стадіонів, амбулаторій, ЦНАПів ітд працює величезна кількість українців: від будівельника, який в цю шалену спеку кладе цеглу на об’єкті до кухаря, який готує їжу для бригади. Особливість будівельної сфери в тому, що вона має найвищий мультиплікаційний ефект. Тобто, кожна вкладена гривня в цю галузь приносить набагато більше, бо ж до процесу залучається море інших сфер. Я щиро радію, коли бачу як швидко змінюється наша країна. Я вдячна тим, хто до цього причетний і бажаю ще більших обертів і наснаги. Бо тільки так ми зможемо збудувати країну мрії.

Колегам (замість епілогу)

Попри те, що професійне свято у будівельників, хочу звернутися й до колег з парламенту і уряду. Зараз ми переживаємо історичний момент в галузі будівництва, бо вперше за роки незалежної України запускаємо реформу містобудування. Ми хочемо знищити корупцію, схеми, брехню. Бо це не лише про гроші, а про життя і безпеку людей. Про їх довіру до цієї країни. Уже осінню в другому читанні ми голосуватимемо у Верховній раді законопроект 5655 про реформу містобудування. Тоді ж прийматимемо і документ про відповідальність за порушення в цій царині. Тому ніколи як раніше сподіваюся на вашу підтримку і порядність. Нам випав шанс реально змінити хід будівельної історії. Сподіваюся, ми його не упустимо. Своєю чергою, колеги з уряду швидко і добре реалізують наші законодавчі інновації. Бо тільки разом ми здатні на великі вчинки.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА