20:25 07.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 7 травня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 7 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 7 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

УВАГА!

Перший щоденний огляд військово-політичною ситуації був оприлюднений 26 лютого. Всі експерти проекту "Інформаційна оборона України" працюють безоплатно, на волонтерських засадах. Ми потребуємо вашої допомоги. Кожна ваша благодійна пожертва має для нас значення.

Допомогу у гривнях ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомогу у доларах виможете перерахувати на рахунок: IBAN number: UA513226690000026207001378162; Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine", Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine; SWIFT: COSB UA UK KIE. Beneficiary name Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов).

Детальніше про нашу команду див. посилання наприкінці цього огляду.

 

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосередив на недопущенні подальшого просування ЗСУ в напрямку державного кордону України. Окупанти посилили угруповання військ 20-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу Росії за рахунок підрозділів резерву.

В результаті наступу підрозділів Збройних Сил України ворог втратив контроль над населеним пунктом Циркуни. Противник намагався вести наступ у напрямку населеного пункту Вірнопілля, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

Успішні контрнаступальні дії ЗСУ на Слобожанському напрямку, створюють на думку експертів проекту Інформаційна оборона, загрози оперативного оточення угруповання противника у  Ізюмському та Барвенковському операційних районах.

На Донецькому напрямку ворог зосередив основні зусилля на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на населені пункти Лиман та Сєвєродонецьк. Також, противник намагався взяти під контроль населений пункт Олександрівка, успіху не мав.

На Маріупольському напрямку ворог продовжує блокувати підрозділи Сил оборони у районі заводу "Азовсталь". За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

На  Запорізькому напрямках противник за підтримки авіації намагався вести наступальні дії в напрямку населеного пункту Полтавка, зазнав втрат, відійшов на раніше займані позиції.

Підрозділи Сил оборони в районі населеного пункту Пологи Запорізької області успішно нанесли вогневе ураження противнику, знищивши частину його озброєння та військової техніки. Особовий склад ворога залишив позиції.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 7 травня орієнтовно склали: особового складу - близько 25100 (+200) осіб ліквідовано, танків ‒ 1122 (+12) од, бойових броньованих машин ‒ 2713 (+27) од, артилерійських систем – 509 (+7) од, РСЗВ - 172 (+1) од, засоби ППО - 84 (+1) од, літаків – 199 (+0) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн - 1934 (+8) од, кораблі /катери - 11 (+0) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 341 (+17), спеціальна техніка - 38 (+0), крилаті ракети - 90 (+0).

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Слобожанському операційному напрямку. Так, у населеному пункті Бурчак виявлено розміщення понад 100 поранених військовослужбовців повітряно-десантних військ рф.

Міністерство оборони України підтвердило, що в районі острова Зміїний за допомогою безпілотника "Байрактар" було вражено десантний катер рф та два зенітних ракетних комплекси "Тор".

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді , війна в Україні завдає серйозної шкоди найбільш боєздатним підрозділам і найбільш передовим можливостям росії, відновити їх буде складно через санкції.

Британська розвідка зазначає, що принаймні один найсучасніший російський танк Т-90М був знищений у боях. Т-90М був представлений у 2016 році і містить покращену броню, модернізовану гармату та покращені системи супутникової навігації.

Близько 100 танків Т-90М зараз перебувають на озброєнні найкраще оснащених російських підрозділів, у тому числі тих, що воюють в Україні. Модернізована броня системи, призначена для протидії протитанковій зброї, залишається вразливою, якщо її не підтримують інші силові елементи, - йдеться в огляді.

В огляді сказано, що замінити модернізоване та вдосконалене обладнання буде особливо складно через санкції, які обмежують доступ росії до критичних мікроелектронних компонентів.

3. Можливість застосування росією тактичної ядерної зброї.

Financial Times повідомляє, що урядовці країн Заходу вже висловлюють сумнів щодо готовності росіян застосувати тактичну ядерну зброю в Україні.

На їх думку, росія дійшла висновку, що застосування будь-якого виду ядерної зброї стане занадто великою ціною для них через реакцію Заходу на такий хід подій. Натомість росія прагне і надалі підвищувати напругу, аби віднадити США і країни Заходу від ще більшого залучення й допомоги Україні. 

Аналітики проекту "Інформаційна оборона Україна вважають, як і їх західні колеги, що ризик застосування росією тактичної ядерної зброї значно зменшився. Наші висновки ґрунтуються на наступних підставах.

Перше. США та їх союзники по НАТО кардинальним чином змінили свою політику щодо російсько-української війни. Якщо на першому етапі головним завданням наших партнерів було не допустити поразки України, то зараз США поставило перед собою задачу допомогти нашій країні перемогти росію у цій війні: масованими поставками сучасної наступальної та важкої зброї, жорсткою політичною підтримкою, поглибленням та збільшенням ефективності економічних санкцій проти росії.

Зміна політики пов’язана не лише з героїчними діями українських Збройних Сил, а й з тим, що військово-політичне керівництво США прийняло для себе фундаментальне рішення – не реагувати на ядерний шантаж росії та максимально ясно донести до путіна – відповідь колективного Заходу буде жорсткою та адекватною. 

Тобто якщо росія нанесе удар тактичною зброєю по країні НАТО, то отримає такої ж сили удар у відповідь. Такими чином доктрина путіна про деескалацію звичайного військового конфлікту через його ескалацію зазнала краху.

США та НАТО готові до жорсткого конфлікту навіть із застосуванням ядерної зброї.

Друге. Дзеркальним чином змінилися риторика офіційних російських речників, які намагаються заспокоїти своїх західних візаві, просуваючи тези про те, що росія і не думала застосовувати ядерну зброю під час проведення "спеціальної операції", про те, що в росії на законодавчому рівні чітко визначені підстави прийняття рішення про нанесення ядерного удару тощо.

Не останнім чином зміна такої войовничої ядерної риторики на більш миролюбну, пов’язано із чіткими сигналами особисто путіну про те, що у США є певні можливості створити смертельні загрози для нього персонально.

Третє. Водночас  ризики застосування ядерної зброї у російсько-українській війні залишаються.

В Україні відсутні будь-які міжнародні гарантії, у випадку якщо тактична ядерна зброя буде застосована по території нашої держави. Це створює для росії певні  спокуси не допустити перемоги України у будь-який спосіб, у тому числі не лише шантажуючи нанесенням тактичного ядерного удару, а й реальним застосуванням зброї масового ураження.

Наприклад, такий розвиток подій буде цілком імовірним у випадку вирішальної перемоги українських збройних сил та наступу з метою звільнення Криму.

4. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Представник окупантів, так званий "заступник голови військово-цивільної адміністрації регіону" Кирило Стремоусов у коментарі РИА Новости заявив, що "всі жителі Херсонської області матимуть право на отримання російського громадянства, також на окупованій території збираються повернути герб часів Російської імперії".

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Російські війська масово обстрілюють усю Донецьку область, мирних жителів наполегливо закликають евакуюватися. Найбільше від постраждав Бахмут – там росіяни здійснили авіаобстріл. Точно відомо про одного загиблого і є підстави вважати, що підсумкова кількість жертв буде вищою. В місті повністю зруйновано 2 приватні будинки, пошкоджено – 11 будинків та приміщення кількох підприємств.

Сьогодні вранці 7 травня війська рф завдали ракетного удару по Донеччині, внаслідок чого сталася пожежа на території корпусу № 1 Костянтинівського професійного будівельного ліцею в м. Костянтинівка Краматорського району. Внаслідок розбору завалів знайдено 9 постраждалих та двоє загиблих.

Ворог завдав ракетний удар по Одесі, подробиці поки не відомі.

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в коментарі УП повідомив, що ворожа авіація двічі завдала ракетно-бомбових ударів по території Сумщини.

Обстріли відбулися на ділянці відділу прикордонної служби "Юнаківка" Сумського загону. Під час одного з заходів ворожі літаки обстрілювали не лише українську, а й відкривали вогонь по російській території.

5. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

У п’ятницю 6 травня з "Азовсталі" в Маріуполі було евакуйовано 50 жінок, дітей та людей похилого віку.

Командування полку "Азов" в повідомленні для "Української правди" наголосило, що під час евакуації цивільних громадян із Азовсталі 6 травня від російських обстрілів загинули три українські захисники, ще шестеро отримали важкі поранення.

Київські ветерани Другої світової війни закликали президента росії путіна дати можливість вийти з оточення українським солдатам та цивільним особам, які перебувають на заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

6. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. Міський бюджет Києва через російську агресію недоотримає, за попередніми підрахунками, третину надходжень, тобто, понад 20 млрд гривень. 

У столиці обстрілами пошкоджені понад 200 житлових будинків. Зазнали руйнувань 46 шкіл, 30 дитячих садочків та понад 70 обʼєктів міської інфраструктури. Про це мер міста Віталій Кличко написав у Телеграм.

Відновлення інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях. На Київщині відновили газопостачання до 119 населених пунктів: 117 – повністю, 2 – частково, без води наразі залишаються лише окремі житлові будинки. По місту Ірпінь газопостачання відновлено на 59%. Без газопостачання залишається лише село Почепин (15 об’єктів) Бучанського району.

За минулу добу аварійно-ремонтні бригади повернули світло понад 5 тисячам родин у понад 18 населених пунктах звільненої Київської та Донецької областей. Повністю відновлено електропостачання у Бородянській та Макарівській громадах. 

7 травня відновили залізничного сполучення Ірпеня із Києвом, перша електричка зі столиці уже прибула на вокзал.

7. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Рада Безпеки ООН висловила "глибоку стурбованість щодо підтримання миру та безпеки в Україні. Вона нагадує, що всі держави взяли на себе зобов’язання вирішувати свої суперечки мирними засобами. Вона підтримує зусилля генерального секретаря ООН щодо мирного вирішення проблеми".

Заяви Ради Безпеки узгоджуються консенсусом, тобто текст узгодила в тому числі росія. Короткий текст, прийнятий у п’ятницю, був розроблений Норвегією та Мексикою, у ньому немає слова "війна".

Посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився забороною української символіки на заходах 8-9 травня в Берліні. Про це повідомляє  RND.

"Ми шоковані тим, що берлінська поліція заборонила носити прапори, пов’язані з Україною, 8 та 9 травня", – сказав Мельник.

Влада Берліна протягом обмеженого часу все ж таки дозволила українську символіку під час пам’ятного заходу до дня закінчення Другої світової війни в Європі, який буде проводити українське посольство. Про це "Європейській правді" розповів активіст Олександр Снідалов, який братиме участь в акції 8 травня.

За словами Снідалова, акція розпочнеться 8 травня о 12.00 і триватиме близько години, протягом якої дозволене використання української символіки.

Військова допомога Україні. Президент Сполучених Штатів Джо Байден найближчими днями підпише новий пакет озброєнь для України на суму щонайменше $150 мільйонів. До пакету допомоги входять: 25 тисяч 155-мм артилерійських снарядів; 3 протиартилерійські системи AN/TPQ-36; електронне обладнання для придушення перешкод; запчастини до техніки.

За даними Пентагону, Сполучені Штати за президенства Байдена виділили Україні близько 4,5 мільярда доларів безпекової допомоги, у тому числі приблизно 3,8 мільярда доларів з початку вторгнення росії в Україну 24 лютого.

Гуманітарна допомога Україні. Перша леді США Джилл Байден у супроводі першої леді Румунії Кармен Йоханніс в суботу вранці відвідала школу в Бухаресті, де поспілкувалася з українськими та румунськими освітянами, а також з українськими матерями та з дітьми.

Уряд Великої Британії пообіцяв відправити в Україну 287 мобільних генераторів, крім 569, які вже передані. Про це повідомляє Sky News.

Нові генератори, яких достатньо для живлення майже 8 000 будинків, будуть використовуватися для лікарень, притулків та інших необхідних послуг в умовах триваючих руйнувань на сході України.

8. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

У прес службі полку "Азов", який захищає Маріуполь від російських окупантів, заперечили фейк про нібито "капітуляцію" захисників міста з білим прапором.

З деяких інтернет-джерел шириться інформація, що захисники Маріуполя вийшли до російських військових з білим прапором.  Насправді ж, для реалізації плану евакуації цивільних, використовуються білі прапори обидвома групами.  Дана процедура проводиться вже вчетверте.

Російські пропагандисти твердять, що 9 травня участь у параді на Красній площі візьмуть і ті військовослужбовці окупаційних військ, які брали участь у загарбанні територій України, зокрема підрозділ повітряного десанту.

9. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Новопризначений чорногорський уряд готує пакет впровадження всіх санкцій проти рф, раніше введених Євросоюзом.

Такі китайські технічні гіганти як Lenovo та Xiaomi непублічно відмовляються від ведення бізнесу з росією з обачності не потрапити під західні санкції. Про це пише Wall Street Journal з посиланням на співрозмовників на ринку, зокрема трейдерів.

***

Фонд "Відкрита політика", http://openpolicy.org.ua є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА