15:18 02.11.2023

Дівчата з перцем: чи є майбутнє в підприємиць в Україні?

2 хв читати
Дівчата з перцем: чи є майбутнє в підприємиць в Україні?

Українська жінка - як чай з чебрецем: чим вищий градус води, якою заливають висушену траву, то більш тонкий аромат і тонізуюча дія. Та й  перця українським дівчатам не бракувало ні за яких історичних умов: ні донькам Ярослава Мудрого, ні в Османській імперії, ні зараз. Сьогодні Тетяна Чорновіл  ще того перця дає  із  “Стугною”.  І без…

27 жовтня відбулась виставка українського жіночого підприємництва  EXPO2023 (організатор - ООН Жінки в Україні).   150  жінок з різних регіонів презентували свій бізнес, навчались і творили мережу нетворкінгу.

Ірина Жданова представила 3 своїх проекти. Перший -  “Науковий ліцей/пансіон ім. Клима Чурюмова”. Тут точні науки і українське мистецтво  вивчають в онлайн і в оффлайн у власному пансіоні в Карпатах. Це забезпечує дітям безперервну фундаментальну освіту з українськими державними документами   незалежно від місця тимчасового проживання. Наскрізною лінією є  відновлення ментального здоров'я. І головне -  збереження української ідентичності через традиційне мистецтво.

Другий проект - це  Тренінговий центр/пансіон “Зелена Школа” у високогірному селі Космач. Це простір, де відбуваються фізмат сесії для школярів. Також  діють програми ретритів для жінок 50 плюс і  табори розумного відпочинку для родин, які поєднують науково-популярні активності, українські ремесла і походи в гори.

І останній, не менш важливий проект із соціального підприємництва Фонду “Відкрита політика” - це Green STREAM Хаб в бомбосховищі в центрі Києва. Тут розпочали програму #гуртки_в_УКРИтті, де є майстерки з фольклору для дорослих і ракетобудування, Театр Науки , олімпіадна астрономія для школярів. А модель вертикальної ферми як вирощувати перець в бомбосховищі за допомогою IT-рішень ми презентували на EXPO2023.

На думку Ірини Жданової, в українських жінок є вибір: чи працювати на внутрішній ринок і експорт тут, в Україні? Чи релокувати свій бізнес далі - за кордони України. Адже алгоритм вже напрацьовано під час війни: хто навчився переносити горнятко кави через гірську ріку, перенесе і міх з кавою, а далі налагодить і релокацію кав'ярні. Чи будуть захищені жінки і їх бізнес тут? Це залежить і від якісної безпечної освіта для їх дітей. Від стратегія підтримки бізнесу не лише після перемоги, а й під час довгої виснажливої війни. Від цих чесних відповідей залежить чи українські дівчата стануть лідерками як Анна Ярославна  або Роксолана за кордоном, чи тут, в моїй сильній красивій Україні.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА