17:33 02.08.2021

Теплопостачальні підприємства Сумщини заборгували понад 44,7 млн грн за доставку газу

3 хв читати
Теплопостачальні підприємства Сумщини заборгували понад 44,7 млн грн за доставку газу

Станом на початок серпня теплопостачальні компанії міста Суми за розподіл газу заборгували 23 млн грн, Шостинського района – 10 млн грн, Охтирського – 10 млн грн, Конотопського – 500 тис. грн, Білопільського - 600 тис. грн, Роменського – 600 тис. грн. Така тенденція порушує фінансову стабільність роботи АТ «Сумигаз» та стан розрахунків між учасниками ринку.

«Відповідно до законодавства, оператори ГРМ не мають права здійснювати розподіл газу теплопостачальним підприємствам, які мають заборгованість за попередні періоди. Тому ми завчасно інформуємо місцеві органи влади, підприємства ТКЕ, регулятора, громади про ситуацію з розрахунками теплових підприємств за розподіл газу. Оскільки несвоєчасний початок опалювального періоду або припинення транспортування природного газу до котелень взимку неминуче призведе до соціальної напруги», - зазначає комерційний директор АТ «Сумигаз» Денис Черненко.

У 2021 році підприємства, які виробляють тепло, продовжили нарощувати заборгованість за розподіл газу перед АТ «Сумигаз». Якщо на початок липня 2020 року сума боргів складала 6,6 млн грн., то цього року вона досягла – 44,7 млн. грн. Мова про підприємства, які мають взимку забезпечувати теплом тисячі домогосподарств та непобутових споживачів, серед яких є школи, дитсадки та інші установи.

Напередодні осінньо-зимового періоду заборгованість теплових організацій за доставку газу ставить під загрозу не лише сам початок опалювального сезону підприємствами ТКЕ, а й підготовку газових мереж до найбільшого сезонного навантаження. Адже саме влітку проводяться планові роботи з модернізації газових мереж, здійснюється більша частина робіт із встановлення нового газового обладнання, заміни ділянок газопроводів. Ці заходи спрямовані на забезпечення стабільної доставки газу впродовж опалювального сезону до домоволодінь й підприємств Сумщини.

Так само через системні неплатежі з боку виробників тепла газорозподільна компанія може відчувати проблеми з виплатою заробітних плат працівникам, які зараз активно задіяні в проєктах редизайну та модернізації газових мереж, що належать державі.

Загалом 30% доходів АТ «Сумигаз» отримує саме за послуги розподілу газу, надані теплопостачальним компаніям. Тому зменшення рівня розрахунків з боку підприємств ТКЕ негативно позначаються не лише на внутрішньому фінансовому стані газорозподільного підприємства, а й на його контрагентах. Зокрема, на взаєморозрахунках з ТОВ «Оператор ГТС України».

Довідка. Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Сумигаз» - єдина на території Сумської області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. Система газопостачання Сумщини - це 12 тисяч км газових мереж. Клієнтами компанії є понад 4 тисячі підприємств, установ і організацій та 386 тисяч сімей, що становить 75% від загальної кількості домогосподарств області. Річний обсяг розподілу складає близько 600 млн м3 природного газу. АТ «Сумигаз» забезпечує робочими місцями 1,9 тис. працівників та належить до одного із найбільших платників податків у Сумській області.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА