16:57 20.12.2022

Київський ККПК за 9 міс. отримав 233 млн грн збитку, але має намір інвестувати в обладнання EUR75 млн

3 хв читати

Київ. 20 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Найбільше українське підприємство целюлозно-паперової галузі України АТ "Київський картонно-паперовий комбінат" (Обухів Київської обл.) за підсумками дев'яти місяців поточного року отримав від господарської діяльності 233,4 млн грн збитку, повідомив заступник голови наглядової ради.

"За 2012-2022 роки комбінат отримав чистий прибуток у розмірі понад 2,5 млрд грн, який реінвестовано у розвиток підприємства, і лише 6 млн грн було виплачено як дивіденди. Цього року на фінансовий результат впливає як широкомасштабне вторгнення РФ в Україну, так і арешти активів та грошових коштів у рамках порушених кримінальних справ", - повідомив він на пресконференції у Києві у вівторок, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, після вторгнення РФ в Україну довелося призупинити реалізацію проєкту запуску випуску гофроупаковки у Верхньодніпровську, де планувалося створити 250 робочих місць.

"Планувався запуск цеху з випуску литої тари (упаковка для яєць) зі 123 робочими місцями, але зі звуженням ємності ринку цієї продукції плюс знищенням великих підприємств на півдні, напрямок литої тари за цей рік прогнозовано нам дає збиток 24 млн грн, і завод довелося призупинити", - пояснив Дубровка.

Також до початку повномасштабної війни "Палп Мілл Холдинг" (єдиний акціонер комбінату) планував оновити весь парк обладнання компанії "Палп Мілл Прінт" - як картонної упаковки, так і флексографії.

Серед іншого він зазначив, що з початком повномасштабної війни Київський КПК зіткнувся з проблемами виїзду персоналу, проблемами логістики, постачання готової продукції, довелося шукати нові шляхи постачання сировини. Дубровка також наголосив на кадровій проблемі і повідомив, що всі прохання комбінату на бронь для персоналу так і не були підтримані.

"Але на імідж компанії також негативно впливають арешти активів. Партнери не розуміють, чому санкції, чому арешти і чому на наші запити в силові структури немає жодної реакції. Тому і війна, і кримінальні провадження призводять до проблем для підприємства і, як наслідок, до збитків", - резюмував він.

За словами заступника голови наглядової ради комбінату, на 2022 рік було заплановано запуск екологічного проєкту зі спалювання відходів підприємства. Він наголосив, що фінансування проєктів не було зупинено, але компанія зіткнулася з тим, що західні фахівці не хочуть їхати до України монтувати обладнання.

"Тому минулого тижня наглядова рада прийняла рішення закласти в бюджет EUR75 млн на обладнання, і шукатимемо шляхи і українських фахівців для його монтажу", - повідомив Дубровка.

Він наголосив, що модернізація виробництва потребує банківського фінансування, і комбінат переважно працює з дочірніми банками іноземних банків ("Райффайзен", "Креді Агріколь"). Важливим етапом була співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), але довелося достроково погасити його довгостроковий кредит. "Відновлення роботи з цим шановним банком вимагатиме багато зусиль", - сказав він.

Дубровка висловив думку, що завдання всіх кримінальних проваджень проти комбінату – це передання активів Нацагентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), що фактично призведе до зупинення комбінату.

"Силовим структурам треба зрозуміти, що зупинити підприємство - це не торговий центр (як зупинений "Оушен Плаза"), це призведе до втрати робочих місць (близько 3,3 тис. осіб у групі компаній), а Обухів може залишитися без води та опалення , що сьогодні забезпечує Київський КПК", - додав він.

Київський КПК – одне з найбільших підприємств Європи з випуску картонно-паперової продукції (гофроупаковка, санітарно-гігієнічна продукція) зі штатом близько 2,2 тис. осіб.

У 2021 році комбінат збільшив обсяги виробництва на 34,2% порівняно з 2020 роком – до 7 млрд 699 млн грн, а в січні-вересні поточного року випустив продукцію на 5,4 млрд грн, що на 3,2% менше, ніж роком раніше.

У січні-вересні 2021 року чистий прибуток ККПК становив 488 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА