13:49 13.05.2021

Абсолютна більшість українців виступає проти продажу землі та за референдум - соціологи

2 хв читати

Київ. 13 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Громадяни України бояться, що землю скуплять іноземці, і саме це є однією з основних причин, чому дві третини виборців на "земельному референдумі" проголосують проти розпродажу землі, який нині втілює влада.

Про це під час круглого столу "Ставлення українців до ринку землі" в прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" повідомив директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

Коментуючи результати оприлюдненого напередодні дослідження, яке його компанія провела наприкінці квітня, соціолог нагадав, що 77% жителів підтримують референдум проти розпродажу сільськогосподарської землі, а 75% - мають намір взяти участь у ньому.

"Ми запитали дуже чітко - як Ви проголосували б на референдумі з такого питання: "Чи підтримуєте Ви впровадження в Україні ринку купівлі/продажу земель с/г призначення? "І ми бачимо, що за впровадження ринку землі проголосували б 36%, проти - 64%. Дві третини проти, третина - за", - констатував Антипович.

За його словами, українців особливо лякає намір дозволити купівлю української землі іноземним громадянам і компаніям - проти цього виступають 79% опитаних.

"Страх, що землю викуплять іноземці є одним з основних факторів, які чинять великий опір або велику непідтримку українцями ідеї розпродажу землі, і тут немає різниці між жителями Заходу або Сходу, або респондентами з різних вікових категорій", - підсумував соціолог.

Планується, що ринок землі в Україні має запрацювати вже з 1 липня 2021 року.

Учасники заходу нагадали, що нещодавно ухвалені голосами монобільшості зміни до Земельного кодексу дозволили продавати українську землю іноземцям, скасували заборону на продаж особливо цінних земель і надали переважне право на купівлю землі особам, які мають намір займатися видобутком корисних копалин.

Водночас парламентська фракція партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка єдина у ВР не дала жодного голосу на за один "земельний" закон, наразі опікується організацією всеукраїнського референдуму на захист землі.

Команда Тимошенко вже відкрила спеціальну гарячу лінію і призначила на 22 травня збори ініціативної групи, яка вже налічує понад 12 тисяч людей.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА