10:44 01.02.2018

Політизуючи історію, Польща шкодить своїм інтересам - Гопко

2 хв читати
Політизуючи історію, Польща шкодить своїм інтересам - Гопко

Українські депутати занепокоєні ухваленням сенатом Польщі нового закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

"Політизуючи історію, польські політики переходять червоні лінії в добросусідських відносинах з Україною, Литвою, Німеччиною і шкодять своїм інтересам, посилюючи додаткове напруження на лінії Варшава - Тель-Авів, Варшава - Брюссель", - прокоментувала цей закон позафракційний народний депутат, голова комітету Верховної Ради в закордонних справах Ганна Гопко на сторінці у Facebook.

На її думку, Польща "від локомотива та зразка демократії" в Центрально-Східній Європі "скочується до шовіністичного диктату політики над історичною правдою, селективно обираючи чутливі сторінки історії".

При цьому Г.Гопко висловила подяку польським депутатам, які не підтримали цей закон.

У свою чергу голова парламентського комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький (фракція "Народний фронт") висловив жаль стосовно того, що в такий спосіб Польща, на його думку, "виправдовує фашизм".

"Мені дуже шкода, що дружня нам Польща, криміналізуючи дослідження ефемерного "українського" колабораціонізму з Гітлером і згадки про злочини поляків під час Другої світової війни не лише проти українців, а і проти євреїв, ще більше ізолює себе і в ЄС, і в міжнародній політиці, фактично виправдовуючи фашизм. Ми маємо зробити все, щоб підтримати ті тверезі голоси в Польщі, які стримують її остаточне перетворення на маргінальну проросійську маріонетку", - написав М.Княжицький на сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

Як зазначено в повідомленні на сайті "Польського радіо", зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "розподіл відповідальності перед польським народом або державою, зокрема за злочини, скоєні Третім рейхом".

За прийняття законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Напередодні, 31 січня, три комісії сенату Польщі підтримали цей законопроект.

26 січня в сеймі Польщі відбулося третє читання пакета законопроектів, які передбачають зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Серед них був і законопроект про заборону "бандерівської ідеології" в Польщі. Документ стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, котрі заперечують ці злочини.

За заперечення "злочинів бандерівців" передбачено штраф або позбавлення волі на термін до 3 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА