11:38 26.11.2015

Депутати "Народного фронту" просять розслідувати вихід Shell із УРП щодо Юзівської площі та діяльність оператора проекту

3 хв читати
Депутати "Народного фронту" просять розслідувати вихід Shell із УРП щодо Юзівської площі та діяльність оператора проекту

Члени фракції "Народний фронт", що входять до депутатського об'єднання "Депутатський контроль", Геннадій Кривошея, Роман Романюк і Михайло Гаврилюк просять перевірити законність виходу компанії Shell з Угоди про розподіл продукції (УРП) під час освоєння Юзівської газової площі та діяльність оператора проекту - ТОВ "Надра Юзівська".

Відповідні депутатські звернення, копії яких автори передали агентству "Інтерфакс-Україна", вони направили генеральному прокурору, прем'єр-міністрові, главам МВС і СБУ.

Депутати заявляють, що Shell 10 червня повідомила уряду України про відмову від УРП щодо Юзівської площі у зв'язку з форс-мажором, що фактично означало відмову від виплати невикористаного залишку в $331 млн - різниці між мінімальними фінансовими зобов'язаннями компанії з УРП в $410 млн і витратами близько $79 млн.

"Проте, як стало відомо, ніяких заперечень у відповідь на регулярні повідомлення Shell про обставини форс-мажору подано не було", - стверджують автори звернення. Вони зазначають, що у зв'язку з цим з 8 вересня Shell офіційно перестала вважатися стороною УРП, а держава фактично позбулася цих засобів.

Члени "Депутатського контролю" також припускають, що вказана УРП ще на момент оформлення за часів уряду Миколи Азарова містила низку корупційних складових. У зв'язку з цим вони просять провести перевірку діяльності ТОВ "Надра Юзівська" й інформації у відкритих джерелах про причетність власника 10% частки до цього ТОВ - "СПК-Геосервіс" - колишнього міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Окрім того, в авторів звернення викликають підозри в корупційних діях і обставини оплати бонусу підписання в сумі $25 млн, тому вони просять встановити одержувача цих коштів.

Депутати "Народного фронту" також нагадують, що інвесторам УРП були надані податкові пільги. "Цей факт, з урахуванням офшорних реєстрацій одного з інвесторів і його ймовірного зв'язку з Едуардом Ставицьким, також дає усі підстави припускати наявність корупційних чинників під час оформлення Угоди", - зазначають автори звернення і просять перевірити обставини надання таких податкових пільг.

Як повідомлялося, уряд України, Shell і ТОВ "Надра Юзівська" підписали УРП на пошук, розвідку і видобуток вуглеводнів на Юзівській площі 24 січня 2013 року, а у вересні 2013 року Shell сплатила бонус підписання $25 млн. Наприкінці 2014 року керівник Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що досягти бажаного прогресу в розвідці Юзівського родовища газу не вдалося через бойові дії на Донбасі.

Наприкінці жовтня 2015 року ТОВ "Надра Юзівська", 90% у якому належать НАК "Надра України", оголосило новий конкурс із залучення інвестора для розробки Юзівської площі. "Цей конкурс буде коротким. Якщо до кінця року новий інвестор не буде залучений, то "Надра Юзівська" буде ліквідовано", - прокоментував його глава Міненерговугілля Володимир Демчишин. Міністр додав, що згідно з досягнутими домовленостями, у разі залучення нового інвестора ТОВ "СПК-Геосервіс" не буде стороною УРП.

Юзівська ділянка знаходиться в Дніпровсько-донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької і Харківської областей. Розмір ділянки 7886 кв. км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА