15:19 13.06.2011

ЗЗФ з липня може припинити випуск силікомарганцю

4 хв читати

Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ), імовірно, буде змушений зупинити з 1 липня виробництво силікомарганцю (цех №1) у зв'язку із затягуванням вирішення питання про повернення підприємства на постачання більш дешевою електроенергією за першим класом енергоспоживання (0,63 грн за кВт/год.), повідомив голова правління ЗЗФ Павло Кравченко.

На засіданні парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва в Києві у п'ятницю він зазначив, що через переведення з початку року в другий клас енергоспоживання (0,83 грн за кВт/год.) підприємство на початку березня через збитковість зупинило найбільш енергоємне виробництво феросиліцію (цех №4), на яке припадало близько 40% усього обсягу виробництва.

"У результаті постійні витрати тепер лягають на три цехи, що залишилися", - пояснив П.Кравченко.

За його словами, якщо ситуація з енергоспоживанням не вирішиться, то підприємство залишить у роботі лише цехи №2-3, пов'язані з випуском найбільш затребуваної продукції підприємства - металевого марганцю. Голова правління зазначив, що це виробництво потужністю 2,5 тис. тонн на місяць (при загальній потужності заводу 45 тис. тонн на місяць) є єдиним таким виробництвом у СНД і Європі.

П.Кравченко додав, що 2 тис. працівників підприємства вже повідомили про можливе скорочення у зв'язку із зупиненням виробництва силікомарганцю.

За його словами, припинення випуску силікомарганцю на ЗЗФ призвело до зростання його імпорту в Україну цього року на 228 млн грн.

Голова правління ЗЗФ зазначив, що проміжним вирішенням питання могло б стати продовження оренди підстанції, яка розташована на території заводу, але належить "Запоріжжяобленерго".

Для підвищення конкурентоспроможності своєї галузі на світовому ринку П.Кравченко запропонував або ввести нульовий клас енергоспоживання з іще дешевшою електроенергією, або дозволити прямі її закупівлі в Запорізької атомної станції. За його словами, це дало б змогу ЗЗФ отримувати електроенергію за такою самою ціною (0,25-0,38 грн за кВт/год.), як його закордонні конкуренти.

Водночас гендиректор "Запоріжжяобленерго" Віктор Носулько виступив категорично проти передання підстанції в оренду ЗЗФ. За його словами, варіант переходу на прямі контракти для закупівлі дешевої електроенергії атомної станції також малоймовірний, оскільки це лише збільшить перехресне субсидування в галузі.

Про неможливість прямих договорів за нинішніх умов заявив і член Національної комісії регулювання електроенергії Костянтин Теличко. За його словами, теплова генерація цього року матиме 4 млрд грн збитків.

Член НКРЕ визнав, що варіант передання підстанції в оренду є найпростішим рішенням, але водночас закликав ЗЗФ побудувати власну підстанцію вартістю близько 70 млн грн, що зняло б цю проблему. При цьому К.Теличко зазначив, що ЗЗФ за 2010 рік нарахував дивіденди на більшу суму (94 млн грн - ІФ), тоді як "Запоріжжяобленерго" завершило 2010 рік із чистим збитком (0,2 млн грн - ІФ).

Присутній на засіданні народний депутат від БЮТ Михайло Соколов висловив думку, що конфлікт навколо ЗЗФ - це частина більш загальної атаки олігархічного клану на марганцеворудні та феросплавні підприємства групи "Приват". На підтвердження своїх слів він навів рішення суду про призупинення роботи Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ) за позовом екологічної прокуратури, перешкоджання у виділенні землі для продовження роботи Орджонікідзевському та Марганецькому гірничо-збагачувальним комбінатам.

"Відбувається війна, (спрямована) на зупинення галузі, щоб торгуватися", - заявив депутат.

ЗЗФ - один із трьох українських виробників цієї продукції. Частка внутрішнього ринку в його постачаннях становить 30-35%. Продукція експортується до країн СНД, Євросоюзу, Азії, Африки. Підприємство імпортує марганцеву руду з Гани, Бразилії, Австралії, Росії та Польщі, щоб досягти необхідного хімічного складу феросплавів.

Бізнес ЗЗФ, Стахановського ЗФ, Орджонікідзевського та Марганецького гірничо-збагачувальних комбінатів організовує ПриватБанк (Дніпропетровськ). Нікопольський завод феросплавів контролює група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват" (обидві - Дніпропетровськ).

ЗЗФ у 2010 році збільшив виробництво продукції на 33,5% порівняно з 2009 роком - до 296,7 тис. тонн.

Водночас у січні-квітні 2011 року він скоротив випуск феросплавної продукції на 45,7% - до 65,1 тис. тонн. При цьому випуск силікомарганцю знизився на 43,3% - до 40,7 тис. тонн, феромарганцю - на 34,3%, до 15,1 тис. тонн, феросиліцію - на 70,7%, до 5,6 тис. тонн, марганцю металевого - на 38,3%, до 3,7 тис. тонн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація завдала трьох ударів по районах зосередження противника

Загиблі в Німеччині двоє громадян України були військовослужбовцями, які проходили там медичну реабілітацію, консульство встановлює зв'язок із їхніми рідними - МЗС

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА